Laatste nieuws:

, 13 mei 2009 07:30

Zonneboiler verliest van zonnepaneel

Zonnepanelen, waarmee elektriciteit uit zonlicht kan worden opgewekt, worden populairder dan zonneboilers, waarmee de warmte kan worden benut voor warm water of verwarming. Dat komt door de manier van subsidiëren van zonne-energie.

'
1/1

Op voorstel van de ministers Cramer (VROM) en Van der Hoeven (EZ) heeft de ministerraad vijf programma's uit de Innovatieagenda Energie goedgekeurd. Deze agenda moet bijdragen aan het realiseren van de kabinetsdoelstellingen zoals vastgelegd in 'Schoon en Zuinig'. Dit werkprogramma bevat maatregelen die het gebruik van hernieuwbare energie stimuleren, energie-efficiëntie verbeteren en de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Met de nu goedgekeurde programma's is een totaalbedrag van bijna € 110 miljoen gemoeid.

 

Panelen en boilers

Consumenten hebben vooral belangstelling voor zonnepanelen en minder voor zonneboilers. Belangrijke oorzaak is dat ze de prijs van zonnepanelen en de subsidie aantrekkelijker vinden dan die van zonneboilers. Een kwart van de door Milieu Centraal ondervraagde consumenten overweegt een zonnepaneel of zonneboiler aan te schaffen. Het aantal mensen dat zeker zonnepanelen wil kopen, stijgt na het geven van extra informatie over de aanschafkosten en de subsidie. Maar extra informatie over zonneboilers leidt juist tot een daling van het aantal definitieve plannen tot aanschaf.

 

Duurzame elektriciteit

De productie van duurzaam opgewekte elektriciteit in Nederland is gestegen van 6% in 2007 tot 7,5%  in 2008. De overheid streeft naar 9% duurzaam opgewekte elektriciteit in 2010. De elektriciteitsproductie uit windenergie was in 2008 een kwart hoger dan in 2007. Eind 2008 was de windmolencapaciteit 2216 MW, ongeveer 470 MW meer dan een jaar eerder. De in Nederland geproduceerde duurzame elektriciteit wordt gebruikt om Nederlandse gebruikers van groene stroom te voorzien. Omdat de binnenlandse vraag naar deze stroom veel groter is dan het aanbod, is er een aanzienlijke netto-import van groenestroomcertificaten. In 2008 ging het in totaal om een kleine 15% van het Nederlandse elektriciteitsverbruik.

 

Advies

Het toepassen van normen op het gebied van duurzame energie in de dagelijkse praktijk is niet altijd eenvoudig. Ook de snelle ontwikkelingen in de Europese regelgeving leiden tot een sterke behoefte aan informatie. Professionals met vragen hierover kunnen terecht bij de gespecialiseerde consultants van NEN.

bron: NEN

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden