Laatste nieuws:

, 4 mei 2009 06:44

ROVC opent nieuw pomppracticum

Ter ondersteuning van de reeds bestaande cursussen in de pomptechniek heeft ROVC onlangs de beschikking gekregen over een uniek pompenpracticum. Hiermee biedt dit opleidingsinstituut alle mogelijkheden om cursisten niet alleen te scholen, maar ze tevens zeer uiteenlopende praktische vaardigheden in het werken met pompen bij te brengen.

'
1/1

Belangrijkste doel is daarbij hen nog beter voor te bereiden op situaties die ze in de dagelijkse praktijk tegenkomen. Het in Ede gerealiseerde practicum is bestemd voor verschillende doelgroepen en richt zich met name op aspecten als systeemkennis, pompselectie en onderhoud. Richard Pape (projectleider) en Jordi Metten (productmanager) bij ROVC, zijn ervan overtuigd dat het practicum direct tegemoet komt aan de behoefte vanuit de markt. "In een tijd waarin er een groeiende vraag is naar goed opgeleide technici wordt juist ervaring door praktijkwerk naast onze opleidingen als bijzonder waardevol ervaren".   Over het ontwerpen, installeren en werken met pompen zijn al heel wat boeken volgeschreven. Maar hoe gaan technici in de praktijk met deze werktuigen om? Waar komt het echt op aan als een pomp of een pompsysteem geselecteerd en in gebruik genomen moet worden, wat komt er allemaal kijken bij het onderhoud ervan en wat te doen in geval van een storing? Om die vragen draait het bij het compleet nieuwe pompenpracticum dat ROVC Technische Opleidingen in Ede heeft ingericht. Het betreft hier het meest veelzijdige practicum op dit terrein dat er momenteel in ons land bestaat. Volgens het opleidingscentrum is het een perfecte aanvulling op de huidige een- en driedaagse cursussen die ROVC reeds op het vakgebied pompen verzorgt. Gedoeld wordt op een tweetal opleidingen, te weten ‘Centrifugaalpompen: storingsdiagnose en onderhoud' en ‘Pomptechniek, de juiste pomp voor uw systeem'. Beide cursussen mochten zich de afgelopen jaren in een grote belangstelling verheugen, zowel van de kant van de pompenleveranciers als bij dienst¬verlenende bedrijven die onderhoud aan pompen en pompsystemen verrichten.   "Maar", zo memoreert Richard Pape, "naast de theoretische benadering is er binnen dit vakgebied steeds meer behoefte om daadwerkelijk met de verschillende pompen en installaties praktijkervaring op te doen." Deze constatering is niet zonder gevolg gebleven; nadat verschillende participanten waren benaderd om de interesse te peilen werd al vrij spoedig tot het opzetten van dit pompenpracticum besloten. Volgens productmanager Jordi Metten heeft ROVC daarbij het grote voordeel dat het geheel onafhankelijk is. "Weliswaar is dit practicum in nauwe samenwerking met een groot aantal pompenleveranciers gerealiseerd, maar door onze onafhankelijkheid zijn de betreffende opleidingen niet merkgebonden." Inmiddels zijn in de bestaande een- en driedaagse theorieopleidingen verschillende dagdelen voor het praktisch werken met pompen opgenomen. Richard Pape: "De praktijkcursussen worden hier gegeven door docenten die hun sporen in dit vakgebied hebben verdiend en dus over een ruime praktische ervaring op dit terrein beschikken. Belangrijk is daarbij vooral ook dat het allemaal zo is ingericht dat aan alle deelnemers voldoende individuele aandacht kan worden gegeven".

 

Fors geïnvesteerd

 

Het Edese opleidingsinstituut heeft fors in de nieuwe practicumfaciliteiten geïnvesteerd. In een speciaal voor dit doel ingerichte ruimte zijn tal van losse centrifugaalpompen opgesteld, zodat direct met alle denkbare typen en modellen kennis kan worden gemaakt. De cursisten hebben daarbij de beschikking over een aantal goed geoutilleerde werkbanken, die volledig zijn toegerust voor het verrichten van alle voorkomende service- en onderhouds¬werkzaamheden. In het practicum bij de cursus ‘Storingsdiagnose en onderhoud' kunnen de deelnemers zelf pompen demonteren, slijtdelen vervangen, de pompen weer monteren en uitlijnen.   Bijzonder indrukwekkend in het pompenpracticum zijn ook de drie complete pompsystemen die voor de cursus ‘Pomptechniek, de juiste pomp voor uw systeem' door ROVC zijn geïnstalleerd. Al deze installaties zijn voorzien van de nodige meet- en regelapparatuur, waarbij ook over de meest geavanceerde regelingen kan worden beschikt. Door deze systemen zelf in te regelen krijgen de practicumdeelnemers een goed inzicht in de werking en begrippen als flow, druk, parallelbedrijf, cavitatie en NPSH. "Daarmee", stelt Jordi Metten ten slotte vast, "zijn ze in staat om te beoordelen of alle componenten goed op elkaar zijn afgestemd en kunnen mogelijke storingen en afwijkend gedrag sneller en beter worden herkend".   De eerste ROVC-opleidingen waarbij cursisten van het nieuwe pompenpracticum gebruik gaan maken, starten in september. Op 28 mei zal het practicum met de participanten feestelijk geopend worden.

bron: ROVC

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden