Laatste nieuws:

, 28 april 2009 07:42

Sensoren versmelten hygiënisch met machines

De nieuwe wenglor InoxSens serie is dé innovatieve brancheoplossing m.b.t. sensortechniek voor de voedsel-, (fris)-drank- en farmaceutische industrieën. Deze geniale systeemoplossingen laten sensortechniek met de machinetechniek versmelten. De nieuwe wenglor InoxSens serie biedt sensoren die optimaal voldoen aan de speciale hygiëne- en reinigingseisen in bovengenoemde industrieën. Ook kunnen de reeds bestaande betrouwbare sensorfuncties in een extreem robuuste behuizing van hoogwaardig RVS geïntegreerd worden.

'
1/1
 

Alle InoxSens producten zijn waterdicht en compleet resistent tegen chemicaliën. Deze sensoren zijn zelfs niet onder de indruk van reiniging met hoge druk. De optische InoxSens sensoren en de andere InoxSens systeemonderdelen, zoals de bevestigingskokers en -consoles, breiden de InoxSens serie verder uit. Wenglor NL directeur Gert-Jan Simon: „Het InoxSens systeem verbindt functionaliteit en design perfect met branche-eisen."Om één van de grootste voordelen van de InoxSens systeemonderdelen te beschrijven, is beeldvorming handig: stel uzelf een ei voor. Zoals op een ei water en vuiligheid afvloeien zonder de schaal te beschadigen of dat het in kieren achterblijft, zo werkt ook het design van de InoxSens serie. Dit wordt mogelijk gemaakt door een roestvaststalen lasergelaste behuizing van hoogwaardig RVS V4A (1.4404/316L), dat corrosievrij en reinigingsmiddel bestendig is. Klanten verwachten echter niet alleen dat de invloeden van buitenaf de sensor niet deren, maar zij eisen ook dat de sensor compleet uit levensmiddelveilige materialen bestaat. De nieuwe optische InoxSens voldoet aan die verwachting: het optiek van glas of kunststof is zo ingebouwd, dat deze niet te verliezen is. De farmaceutische industrie reinigt hoofdzakelijk met Ethanol en geeft de voorkeur aan een glazen optiek; kunststof wordt bij het reinigen aangetast. De levensmiddelenindustrie heeft als voorkeur een lens van kunststof aangezien er in veel levensmiddelenbedrijven een verbod is op glas. De klanten kunnen bij de InoxSens sensoren een keuze maken welk optiek het beste aan hun speciale eisen voldoet.Tijdens het bevestigen of instellen van de sensoren blijft de gladde eenheid van de sensor met de machine bestaan: de bevestiging is naadloos door de bevestigingskoker met InoxLock. InoxLock verbindt de systemen zonder schroeven. Dit is een andere hygiëne factor van de nieuwe wenglor InoxSens serie. Zelfs het instellen van de sensor is zuiver hygiënisch: de instelling gaat via een touch teach-in dat in de hermetisch gesloten behuizing geïntegreerd is. Nog een highlight: het sensorsysteem wordt bijna onzichtbaar in de installatie geïntegreerd; het is alsof het uit één geheel bestaat.

De nieuwe InoxSens beschermingsbehuizing biedt optimale warmtegeleiding en integreert andere bewezen wenglor producten in een naadloze roestvaststalen behuizing. In deze behuizing kunnen verschillende wenglor producten zoals een barcodescanner, OCR Readers of vision sensoren, belichtingen, kleursensoren, luminescentiesensoren, drukmerklezers, reflextasters voor afstandmeting en contrastherkenning of spiegelreflexfotocellen voor o.a. helder glas detectie verpakt worden.

 

De nieuwe optische InoxSens

 

De wenglor inductieve sensoren van geheel metaal zijn, na de marktintroductie in de afgelopen jaren, succesvol in gebruik. De optische InoxSens vult, met zijn unieke eigenschappen, het productenpakket aan. Prototypen van deze nieuwe InoxSens zijn reeds geïntegreerd in machines bij de eerste klanten. De firma PAMOG uit Rietberg zet de wenglor InoxSens producten in op de Anuga FoodTec, de internationale toonaangevende beurs voor de levensmiddelen- en (fris)dranktechnologieën in Keulen. PAMOG is een partner in de zuivel- en drankindustrie op het gebied van mechanische verwerking en o.a. elektronische dienstverlening. Onder andere construeert en maakt de firma modulen voor afvul- en verpakkingsmachines in enkel-, serie of speciale producties. Op de beursinstallatie zijn zes InoxSens reflextasters met achtergrondonderdrukking met de bevestigingsconsoles en bevestigingskokers geïnstalleerd.

 

Voordelen

 

De voordelen liggen voor de hand: de behuizing is eenvoudig te reinigen dankzij het conische ontwerp en het gladde naadloze oppervlak en vergemakkelijkt daarmee het IFS en BRC audit en voldoet aan GMP. Dankzij de hoge beschermingsklasse IP68 en IP69K kan eindelijk zonder compromis met hoge druk gereinigd worden. De InoxSens sensoren zijn zelfs uitstekend geschikt voor een CIP-reiniging. De lasergelaste roestvaststalen behuizing van V4A (1.4404/316L) is corrosievrij. Zelfs de typebenaming is gelaserd en daarmee duurzaam bestendig tegen reinigingsmiddelen. Daarnaast zijn de materialen geschikt voor de levensmiddelenindustrie en hebben een FDA-goedkeur. De afsluitingen zijn volgens de EHEDG-richtlijnen. De naleving van de LMHV is gewaarborgd. De vormen van het InoxSens systeem zijn stromingtechnisch geoptimaliseerd en zijn daardoor uitermate geschikt voor de inzet in een luchtstromingomgeving. De sensoren zijn snel gemonteerd en het onderhoud is eenvoudig. Verder kan elke aansluitkabel geïntegreerd worden: het InoxSens systeem biedt door de bevestigingskokers, welke de kabels beschermen, beschermingsklasse IP68 en IP69K evenals de mechanische bescherming voor elke standaard kabel. Verdere voordelen worden overhandigd door de EcoLab certificering voor reinigingsmiddelenbestendigheid tot de geschiktheid voor ATEX-zone 3D. Het wenglor InoxSens systeem is DIN EN 1672-2 en conform ISO14159 geconstrueerd. „Het InoxSens systeem toont de indrukwekkende innovatiekracht van onze ontwikkeling evenals de branchekennis van de afdelingen projectmanagement en verkoop," zegt directeur NL Gert-Jan Simon.

De wenglor InoxSens bevestigingskokers met InoxLock zijn ook onderdeel van het innovatieve systeem, dat zich naadloos in de machine integreert. Tot nu werden sensoren met separate bevestigingstechnieken in installaties gemonteerd. De sensor, bevestiging en bekabeling zijn als individuele onderdelen in de installatie herkenbaar en zijn door de vele hoeken en kanten een zwak punt waar zich bacteriën en micro-organismen bevinden. In veel branches moeten de installaties hygiënisch schoon zijn, vooral waar voedingsmiddelen of medicijnen geproduceerd worden. De InoxSens bevestigingskokers met InoxLock van roestvaststaal V4A zijn daarmee corrosievrij en bestand tegen reinigingsmiddelen en beschermen elke standaard aansluitkabel IP68 / IP69K. De bevestigingskokers zijn in een gebogen of rechte variant evenals met IP69K kabelwartel verkrijgbaar. De sensoren kunnen zelfs op schuine vlakken, middels de flexibele bevestigingsconsoles, gemonteerd worden en zijn dankzij de hoekcompensatie tot 10º snel en eenvoudig aan te passen. Voor wanddiktes tussen twee en 20 mm zijn de systeemcomponenten ontwikkeld.

 

Inzet

 

De sensoren uit de InoxSens serie zijn zeer flexibel inzetbaar. In de (fris)drankindustrie controleren spiegelreflex fotocellen, of de flessen bij het afvullen op de transportband aanwezig zijn. Bij een andere toepassing analyseert een drukmerklezer het gereflecteerde licht van het etiket om er zeker van te zijn, dat het gewenste etiket op de fles aanwezig is. Een optische InoxSens sensor detecteert of de juiste dop op de fles aanwezig is. Ook in de levensmiddelenindustrie zijn InoxSens sensoren in bestaande productielijnen geïntegreerd. Een andere inzet van de optische InoxSens sensor: controle of de worstjes goed in de schaal voor de verpakking klaar liggen.Ook voor klanten van wenglor die in de kaasindustrie actief zijn, zijn de InoxSens sensoren een verrijking. Het lezen van etiketinformatie is daar erg belangrijk. Ook wanneer de kaas in twee rijen getransporteerd wordt, is het met de reflextasters in de InoxSens behuizing mogelijk, de aanwezigheid van deze kaasproducten te controleren. Een voorbeeld is de inzet van een optische InoxSens sensor bij één van onze klanten. Deze klant wil de hoogte van ronde kazen detecteren en daarom moet de sensor erg dicht op het product gemonteerd worden. Bij veel toepassingen is een reflector nodig. Zelf de reflectoren voor de optische InoxSens sensoren passen zich aan het nieuwe design aan: de reflectoren hebben een anticondens coating en zijn door de behuizing IP68 en IP69K beschermd. De hygiënische montage is met de InoxLock of een bevestigingswartel mogelijk.

Dit zijn enkele voorbeelden van toepassingen, die de nieuwe InoxSens sensoren nu al oplossen. Het enthousiasme van de klanten is groot. Met de innovatieve InoxSens serie dingt wenglor mee voor de Hermes-award en verwacht meer grote successen zoals deze serie nu al bij klanten bereikt heeft. „InoxSens maakt het onze klanten mogelijk om een flexibel systeem bestaande uit sensortechnologie en mechanische componenten, met ontelbare combinatiemogelijkheden, wereldwijd van ons moderne logistieke centrum te betrekken. Daarmee begint een nieuw tijdperk", aldus Gert-Jan Simon.

 

 

 

 

 

 

 

 

bron: Wenglor

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden