Laatste nieuws:

, 22 april 2009 11:51

Twents roboticacentrum van start

Vorige week is de aftrap gegeven voor het Robotics Centre Twente, dat het roboticaonderzoek van de UT en diverse bedrijven moet focusseren. De initiatiefnemers zetten hun plannen uiteen in een rapport. De inzet is vooral niet-industriële robots, bijvoorbeeld voor chirurgie en huishoudelijke toepassingen

'
1/1

Het centrum herbergt bestaande onderzoekslijnen aan de UT, zoals het Teleflex-project voor besturing van sleutelgatoperaties. Ook wordt er al gesleuteld aan een veegrobot voor het slim schoonmaken van de openbare ruimte. En samen met onder meer revalidatiecentrum Het Roessingh wordt gewerkt aan robotondersteuning van patiënten bij hun herstel.
Het centrum stelt zichzelf ook expliciet de missie om de zichtbaarheid van robotica te vergroten. ‘Zichtbare robotica-activiteiten kunnen helpen met het populariseren van wetenschap en technologie in het algemeen en engineeringeducatie in het bijzonder. Dit kan op zijn beurt de hightech maakindustrie naar een hoger plan tillen en bijdragen aan de het terugdringen van het gebrek aan hoogopgeleide ingenieurs in Nederland', staat in het businessplan. Mede daarom ontfermt het centrum zich ook over het initiatief voor een mensachtige robot, de Twente Humanoid. Ook wil het geavanceerde systemen kopen in Japan. De inspiratie voor het centrum kwam tijdens een zakenreis naar dit land.

Initiatief 

Het Robotics Centre Twente is een initiatief van de stichting Romech van Demcon-directeur Dennis Schipper en UT-hoogleraren Fred van Houten en Stefano Stramigioli. Het centrum is initieel afhankelijk van externe financiering. Mogelijke investeerders zijn onder meer de stichting Romech zelf, de universiteit en het Kennispark. Binnen vijf jaar moet het zichzelf kunnen bedruipen, staat in het businessplan.

bron: www.engineersonline.nl

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden