Laatste nieuws:

, 22 april 2009 11:51

Twents roboticacentrum van start

Vorige week is de aftrap gegeven voor het Robotics Centre Twente, dat het roboticaonderzoek van de UT en diverse bedrijven moet focusseren. De initiatiefnemers zetten hun plannen uiteen in een rapport. De inzet is vooral niet-industriële robots, bijvoorbeeld voor chirurgie en huishoudelijke toepassingen

'
1/1

Het centrum herbergt bestaande onderzoekslijnen aan de UT, zoals het Teleflex-project voor besturing van sleutelgatoperaties. Ook wordt er al gesleuteld aan een veegrobot voor het slim schoonmaken van de openbare ruimte. En samen met onder meer revalidatiecentrum Het Roessingh wordt gewerkt aan robotondersteuning van patiënten bij hun herstel.
Het centrum stelt zichzelf ook expliciet de missie om de zichtbaarheid van robotica te vergroten. ‘Zichtbare robotica-activiteiten kunnen helpen met het populariseren van wetenschap en technologie in het algemeen en engineeringeducatie in het bijzonder. Dit kan op zijn beurt de hightech maakindustrie naar een hoger plan tillen en bijdragen aan de het terugdringen van het gebrek aan hoogopgeleide ingenieurs in Nederland', staat in het businessplan. Mede daarom ontfermt het centrum zich ook over het initiatief voor een mensachtige robot, de Twente Humanoid. Ook wil het geavanceerde systemen kopen in Japan. De inspiratie voor het centrum kwam tijdens een zakenreis naar dit land.

Initiatief 

Het Robotics Centre Twente is een initiatief van de stichting Romech van Demcon-directeur Dennis Schipper en UT-hoogleraren Fred van Houten en Stefano Stramigioli. Het centrum is initieel afhankelijk van externe financiering. Mogelijke investeerders zijn onder meer de stichting Romech zelf, de universiteit en het Kennispark. Binnen vijf jaar moet het zichzelf kunnen bedruipen, staat in het businessplan.

bron: www.engineersonline.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden