Laatste nieuws:

, 29 april 2009 07:30

NEN tegen verbod digitale informatievoorziening CE-markering

In de huidige Europese productnormen bestaat de mogelijkheid om gegevens voor CE-markering digitaal te verstrekken. De Europese Commissie wil deze mogelijkheid nu ineens volledig uitsluiten. NEN is tegen dit verbod.

'
1/1
Het digitaal verstrekken van gegevens voor CE-markering is in de afgelopen jaren tot stand gekomen in goed overleg tussen de industrie, de Europese Commissie en het Europese normalisatie-instituut (CEN). Dit is inmiddels ook opgenomen in diverse Europese productnormen. Recent is echter het standpunt van de Europese Commissie over het digitaal verstrekken van gegevens voor CE-markering 180 graden gedraaid. De Europese Commissie  wil deze mogelijkheid nu volledig uitsluiten in Europese productnormen. Om dit te bewerkstelligen is in januari 2009 - op initiatief van de Europese Commissie - een CEN-resolutie ter goedkeuring verspreid. Deze resolutie bevat twee doelstellingen:
  • verwijzingen naar digitale CE-data niet opnemen in productnormen die in ontwikkeling zijn;
  • bestaande verwijzingen in Europese productnormen via wijzigingsbladen ongedaan maken.
Resolutie afgewezen


Deze resolutie is behandeld in de NEN-beleidscommissie Bouw 'Producten en Materialen'. De beleidscommissie heeft de resolutie, voorzien van uitgebreid commentaar, afgewezen. De argumenten voor deze afwijzing waren:

  • De Europese Commissie geeft geen enkele onderbouwing van de voorstellen in de resolutie. Daardoor is niet duidelijk tot welke afbreukrisico's of problemen de huidige praktijk leidt.
  • De resolutie streeft naar een volledig verbod op gebruik van digitale middelen bij het bekendmaken van gegevens voor CE-markering. Dit gaat de beleidscommissie veel te ver. Een verbod gaat volledig voorbij aan het mogelijke nut van het gebruik van digitale middelen. De discussie moet daarom niet gaan over een totaalverbod, maar over welke afwegingen van belang zijn in de keuze of verplichting tot digitale of papieren verstrekking van CE-informatie.
  • De resolutie streeft naar het herstellen van een vroegere situatie. Het is daarom een stap terug in de tijd. Naast de vraag of dit effectief is, zijn er ook twijfels over de haalbaarheid van deze actie. Er is al enige tijd sprake van gebruik van digitale middelen bij het beschikbaar stellen van gegevens voor CE-markering. Het valt te bezien of een verbod in productnormen zou leiden tot het stoppen van gebruik van digitale middelen.

De resolutie is door Nederland, Spanje en Groot-Brittannië afgewezen. Dit betekent dat verwijzing naar digitale informatievoorziening over CE-markering in productnormen mogelijk blijft. In de toekomst blijft de beleidscommissie de Europese ontwikkelingen rond dit onderwerp kritisch volgen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met normalisatieadviseur dr. Jody de Brouwer, telefoon (015) 269 03 51 of per e-mail jody.debrouwer@nen.nl.

bron: NEN

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

DIS Sensors

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden