Laatste nieuws:

DELFT, 15 april 2009 17:06

Nieuwe normen stimulering duurzame energie

De classificatie van biomassastromen zijn met NTA 8003:2008 volledig up-to-date. En met de publicatie van NTA 8080 zijn de Cramercriteria nu operationeel toepasbaar in het werkveld.

'
1/1

Er wordt in 2009 fors ingezet op de productie van duurzame energie. In totaal gaat het om ongeveer 1000 megawatt aan projecten tegenover 650 in 2008. Met name waterkracht en grotere bedrijfsmatige zon-pv systemen zijn nieuwe categorieën die zijn toegevoegd is aan de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE-regeling) voor 2009.

SDE-regeling en biomassa

In deze SDE-regeling wordt NTA 8003 voor classificatie van biomassa voor energietoepassing aangewezen om aan te geven welke biomassastromen in aanmerking kunnen komen voor financiële ondersteuning. De SDE-regeling stimuleert de productie van duurzame elektriciteit en de productie van duurzaam gas door middel van een vergoeding op de onrendabele top. De toegelaten biomassastromen voor opwekking van energie worden uitgebreid met vloeibare reststromen, zoals frituurvet, en reststromen uit de voedings- en genotmiddelenindustrie.

NTA 8003 is ook in lijn gebracht met de Europese classificatielijsten voor biomassa en secundaire brandstoffen. NTA 8003 behandelt geen duurzaamheidscriteria. Hiervoor is NTA 8080 opgesteld.

Gecertificeerde duurzame biomassa

Met NTA 8080 voor duurzaamheidscriteria voor biomassa ten behoeve van energiedoeleinden is een belangrijke stap gezet om gecertificeerde duurzame biomassa op de markt te brengen.

Biomassa wordt steeds vaker ingezet om energie op te wekken of brandstoffen te produceren. Hiermee wordt ingespeeld op onderwerpen als klimaatverandering en energiezekerheid. Het gebruik van biomassa voor energie of brandstof is onderwerp van discussie. Om deze reden is het belangrijk dat aantoonbaar gemaakt kan worden dat biomassa duurzaam geproduceerd is. Hiervoor zijn toetsbare duurzaamheidseisen nodig op basis waarvan gecertificeerd kan worden.

Een breed samengestelde werkgroep met marktpartijen, overheid en maatschappelijke organisaties heeft onder begeleiding van NEN de Cramer criteria uitgewerkt in toetsbare duurzaamheidseisen, die zijn vastgelegd in de NTA 8080. De eisen zijn een uitwerking van de duurzaamheidscriteria die in 2007 bepaald zijn door een commissie onder voorzitterschap van huidige milieuminister Cramer

bron: NEN

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden