DEN HAAG, 22 maart 2009 22:22

Nederland scoort goed in Lissabonranglijsten

De afgelopen twee weken publiceerden drie organisaties hun jaarlijkse evaluatie van de prestaties van de lidstaten van de Europese Unie in het kader van de Lissabonstrategie.

Nederland scoort dit jaar goed in de rapporten. In de Lisbon Scorecard van het Centre for European Reform, een onafhankelijke Londense denktank, steeg Nederland van de vierde naar de derde plaats. Nederland wordt met name geprezen omdat het een hoog niveau van productiviteit weet te combineren met een hoge participatiegraad.

Ook in de European Growth and Jobs Monitor van denktank the Lisbon Council in samenwerking met Allianz, bezet Nederland de derde plaats. Een flinke sprong ten opzichte van vorig jaar die met name te danken is aan een economische groei die het afgelopen jaar ruim boven het Europese gemiddeld lag. 
 In de European Reform Barometer, een publicatie van Business Europe, een confederatie van Europese werkgevers, die een ranglijst vaststelt op basis van een enquete onder nationale werkgeversorganisatie, krijgt Nederland de eerste plaats toebedeeld. Ons land zet 'kleine maar concrete stappen die tot uiting komen in tevredenheid op bijna alle individuele terreinen'.

Arbeidsaanbod

Donderdag 19 en vrijdag 20 maart 2009 bespraken de Europese staats- en regeringsleiders tijdens de Voorjaarsraad in Brussel de landenspecifieke aanbevelingen die iedere lidstaat krijgt in het kader van de Lissabonstrategie. Ook hier blijkt dat Nederland het goed doet, ons land krijgt slechts één aanbeveling, namelijk het vergroten van het arbeidsaanbod; een belangrijke prioriteit van dit kabinet. Naast de formele aanbeveling wordt aandacht gevraagd voor R&D, een ander onderwerp dat hoog op de beleidsagenda staat. Ondanks goede prestaties blijft er dus ruimte voor verdere verbetering.

bron: Ministerie van Economische Zaken

Foto's:

Nederland scoort goed in Lissabonranglijsten

De strategie heeft als doel om groei en banen te creƫren.

© Aandrijvenenbesturen.nl