, 17 maart 2009 16:11

Omzet en orders krimpen, werkgelegenheid en winstgevendheid dalen

De Nederlandse ondernemer ondervindt de gevolgen van de economische crisis nu in alle hevigheid. Dat zijn de uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) over het lopende eerste kwartaal van 2009 onder 4000 ondernemers.

COEN is het gezamenlijke conjunctuuronderzoek van VNO-NCW, MKB-Nederland, het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Kamers van Koophandel en het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid.
De hardste klappen in omzet vallen in de horeca en industrie, gevolgd door de transportsector en de bouw. De productieverwachtingen in vooral metaalproducten, hout, papier en basismateriaal zijn uiterst somber. In de detailhandel verwacht 32 procent een daling van de werkgelegenheid.
VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes noemt de cijfers "bijzonder naar" en roept het kabinet op nu in actie te komen: "Het bedrijfsleven, mijn achterban, begrijpt niet waarom voor de hand liggende maatregelen niet genomen worden. We kunnen niet meer wachten." Eén voorstel om de liquiditeit binnen het bedrijfsleven te bevorderen is om loonbelasting- en btw-afdracht een maand uit te stellen

Foto's:

Geld

© Aandrijvenenbesturen.nl