Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 13 maart 2009 15:43

Afspraken met Belastingdienst over waarderen onderhanden werk

De brancheorganisaties Bouwend Nederland, UNETO-VNI en FME-CWM hebben met de Belastingdienst afspraken gemaakt over de uitvoering van de gewijzigde fiscale wetgeving per 2007 voor het waarderen van onderhanden werk. Vooral kleinere bedrijven profiteren van deze lastenverlichting. De gemaakte afspraken hebben geen verplichtend karakter.

'
1/1

Binnen de ‘harde kaders' van de regelgeving zijn de drie brancheorganisaties en de Belastingdienst er in geslaagd afspraken te maken die de administratieve lasten voor ondernemers tot een minimum beperken. Enerzijds door de verschillen tussen de commerciële en fiscale waardering van onderhanden werk waar mogelijk te beperken (ter voorkoming van dubbel werk). Anderzijds door alle bedrijven met een omzet tot 8,8 miljoen (deze grens wordt jaarlijks geïndexeerd), die geen administratie op projectniveau voeren, een eenvoudig alternatief te bieden op basis van het gemiddelde winstpercentage van de voorgaande drie jaren.

Goed koopmansgebruik 

Tot en met 2006 werd onderhanden werk fiscaal gewaardeerd volgens goed koopmansgebruik. Daarbij kon in bepaalde gevallen worden aangesloten bij de oplevering van een werk. Dit bood ondernemers een werkbare basis voor belastingheffing.

Met ingang van 2007 dient de waardering van onderhanden werk op jaarbasis te worden gesteld op het gedeelte van de vergoeding dat daar aan is toe te rekenen. Met deze wijziging beoogt de wetgever het waarderingsverschil met de commerciële jaarrekening te verkleinen. Tevens verwacht hij hiermee de administratieve lasten rondom de waardering van onderhanden werk te verminderen.

Genoemde brancheorganisaties voorzagen evenwel voor veel van hun lidbedrijven een grote toename van administratieve lasten. Mede vanwege de onduidelijkheden die toepassing van de nieuwe fiscale regels in de uitvoeringspraktijk opriepen zoals ‘Hoe bepaal je de zogeheten stand van het werk?' en ‘Hoe splits je onderhanden werk voor derden van het project af?'

Lastenverlichting

FME is blij met de uitkomst, die vooral de kleinere bedrijven soelaas biedt op het gebied van lastenverlichting.

De Belastingdienst geeft aan dat ook ondernemingen uit andere sectoren in vergelijkbare situaties deze regeling kunnen toepassen.

Bekijk hier de afspraken inzake het waarderen van onderhanden werk.

bron: FME

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

DIS Sensors

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden