Laatste nieuws:

DEVENTER, 12 maart 2009 14:23

Duitse machinebouwers zien orders wegsmelten

De jaarcijfers 2008 van de vereniging van Duitse werktuigmachinefabrikanten VDW zijn typisch voor de onzekerheid die momenteel op de industriële markten heerst. Aan de ene kant zijn de resultaten dramatisch, want de verkopen zijn in de laatste maanden van 2008 met meer dan de helft ingestort, en januari liet geen verbetering zien.

'
1/1

Toch zijn de fabrikanten redelijk optimistisch voor de toekomst. "Onze industrie komt hier sterker uit en we gaan marktaandeel winnen," zei hun voorman Carl Martin Welcker, voorzitter van de VDW. Hij kan zich niet herinneren dat hij ooit jaarcijfers heeft moeten presenteren onder gelijkaardige omstandigheden als vandaag.
In het vierde kwartaal van 2008 zijn de nieuwe orders met 54% ingezakt. Die klap drukt de totale orderintake voor 2008 zelfs in de rode cijfers: -11%. Dat de vraag in de tweede jaarhelft zou inzakken noemde Welcker geen verrassing. Dat bedrijven zo hard op de rem zouden gaan staan, is dat wel.

Terughoudend 

"De automobielindustrie en de toeleveranciers reageren over een breed front met terughoudendheid tegenover investeringen, en versterken daarmee de conjuncturele neergang," zegt de VDW-voorzitter. Vooral de binnenlandse vraag is in Duitsland sterk ingezakt: -14% tegenover -9% voor de orders van buiten Duitsland.
Welcker rekent erop dat tussen de afgelopen herfst en nu de voorraad bij de fabrikanten met een kwart is afgenomen. Dat betekent dat er - bij een gemiddelde doorlooptijd van 8,7 maanden - snel nieuwe orders moeten komen of de fabrieken vallen stil. Illustratief zijn de bezettingscijfers in de Duitse fabrieken: in december nog 94,7%, in januari 83%. Vooral fabrikanten van universele machines worden hard door de dalende vraag geraakt.
Of de markt dit jaar uitbodemt durft hij niet te voorspellen. De Duitse werktuigmachine-industrie is voor 30% van de omzet afhankelijk van de auto-industrie en haar toeleveranciers. Met de op handen zijnde overgang van de huidige naar nieuwe aandrijfconcepten, zal er geïnvesteerd moeten worden in nieuwe machines. Bovendien merkt men bij de VDW dat andere sectoren zoals energie nog steeds over orderportefeuilles beschikken die voor lange tijd gevuld zijn. Ook de medische sector doet het nog redelijk goed.

bron: Vraag & Aanbod

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden