Laatste nieuws:

DELFT, 8 maart 2009 15:34

Waterstof-raceteam TU Delft klaar voor kampioenschap

Formula Zero heeft aangekondig dat de tweede waterstofrace plaatsvindt in Londen. Voor Greenchoice Forze, het waterstof race team van de TU Delft is dit een kans om een stapje dichterbij het kampioenschap te komen. De race is de tweede in het Formula Zero Championship, de eerste waterstof racecompetitie ter wereld. Aan deze competitie doen universiteiten van over de hele wereld mee. Er wordt geracet met karts aangedreven door een waterstof-brandstofcel waarbij water de enige uitstoot vormt.

De Greenchoice Forze in Rotterdam'
De Greenchoice Forze in Rotterdam
1/1

De tweede race in London vindt plaats op 1 mei. Terwijl de A1GP World Cup actief is op het hoofdcircuit van Brands Hatch Circuit in Engeland zal Greenchoice Forze, het team van de TU Delft, voor de winst strijden in het Formula Zero Championship. Na de succesvolle overwinning in Rotterdam, afgelopen augustus, neemt Greenchoice Forze het opnieuw op tegen de teams van top universiteiten uit Londen, Detroit, Californie, Leuven en Zaragoza.

Voorbereiding

Momenteel bereidt het Greenchoice Forze team van de TU Delft zich voor om deel te kunnen nemen aan de komende race in Londen. Hiervoor testen en stellen de studenten de zelf ontwikkelde waterstof aangedreven kart af om de officiële technische keuring van Formula Zero te kunnen passeren. Het afgelopen jaar is een team van studenten van verschillende studierichtingen (waaronder Werktuigbouwkunde, Lucht- en Ruimtevaarttechniek, industrieel ontwerpen en Elektrotechniek) actief geweest om de waterstof kart verder te verbeteren ten opzichte van de laatste succesvolle race in Rotterdam om de concurrentie voor te blijven. Over enkele weken blijkt of dit inderdaad gelukt is en de kart goedgekeurd wordt om deel te nemen aan de tweede race van het Formula Zero Championship.

De waterstof kart

De Greenchoice Forze kart heeft een topsnelheid van 100 km/u en accelereert in ongeveer 5 seconde vanuit stilstand naar 100 km/h. Het continue vermogen van 8 kW (11 pk) - om twee elektromotoren te voorzien - wordt geleverd door een brandstofcel. Hierbij komt er alleen water uit de uitlaat. Dit water is nog zuiverder dan water uit de kraan. Een andere innovatie is de mogelijkheid remenergie terug te winnen en op te slaan beschikt de kart over een tijdelijk boost-vermogen van 45 pk. Daarnaast is het bijzondere van de kart het aparte aandrijven van het linker- en rechter achterwiel. Door in de bocht het vermogen van beide wielen te variëren kan de kart sneller door bochten dan gewone karts. De kart beschikt over geavanceerde elektronica om alle systemen aan te sturen, en de veiligheid te garanderen. Tevens is er gebruikgemaakt van hoogwaardige, lichtgewicht materialen zoals koolstofvezelversterkte harsen en Dyneema polyetheenvezel van DSM om een lichte en sterke veilige kart te bouwen.

Formula Zero team Delft

Het Formula Zero team Delft bestaat uit ongeveer 40 studenten van diverse studierichtingen van de Technische Universiteit Delft. Het studenten team heeft een kart ontwikkeld die met gebruik van brandstofceltechniek op waterstof rijdt. Door duurzaam te racen wil het team duurzame technologie ontwikkelen en op een aantrekkelijke manier presenteren. Het team is formeel het allereerste waterstof raceteam ter wereld en heeft in augustus 2008 in het centrum van Rotterdam de allereerste waterstof race ter wereld gewonnen. Momenteel is het team dan ook aanvoerder van de Formula Zero klasse. In de toekomst zal het team nog uitkomen in races in Engeland en Italie, welke deel uitmaken van het 2008/09 Formula Zero Championship. Naast racen is het team actief met het geven van presentaties en demo's zoals tijdens afgelopen Jet-Net & Universum Career Day in de Convention Factory in Amsterdam.

 

Greenchoice, de enige 100% duurzame energieleverancier in Nederland, ziet in dit project de twee belangrijkste stappen die gezet moeten worden naar een duurzame wereld. "Aan de ene kant de wil van mensen om te veranderen zonder dat het ten koste hoeft te gaan van comfort en uiteraard de technologische ontwikkelingen die een duurzame wereld mogelijk maken. Beide aspecten komen terug in dit project en we hopen hiermee de aandacht te vestigingen op de mogelijkheden die rijden op waterstof biedt" aldus algemeen directeur van Greenchoice Rob van Rees.

De TU Delft werkt samen met vele andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen in binnen en buitenland en staat bekend om onze hoge standaard van onderzoek en onderwijs. De TU Delft heeft talloze contacten met regeringen, handelsorganisaties, consultancy's, de industrie en het midden- en kleinbedrijf. De TU Delft draagt met haar unieke technologische infrastructuur, brede kennisbasis, wereldwijde reputatie en succesvolle alumni significant bij aan verantwoorde oplossingen voor urgente maatschappelijke vraagstukken, zowel nationaal als internationaal.

Koninklijke DSM creëert innovatieve producten en diensten op het gebied van Life Sciences en Materials Sciences die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM's producten en diensten worden wereldwijd gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen die het leven gezonder, duurzamer en aangenamer maken. Een belangrijk element van DSM's bedrijfsstrategie is de ontwikkeling van innovatieve producten die bijdragen aan het thema klimaatverandering. De combinatie van dit sociale thema met gebruik van hoogwaardige materialen maakt dat het Greenchoice Forze project van de TU Delft perfect past bij de strategie van DSM omtrent innovatief en sociaal verantwoord ondernemen.

bron: Greenchoice Forze

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden