Laatste nieuws:

ARNHEM, 5 maart 2009 14:00

Hoge onderscheiding voor ondernemer/onderzoeker in duurzame energie

Erik Middelman is geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw, vawege zijn baanbrekende werk als onderzoeker en ondernemer in duurzame energietechnologie. Middelman heeft een Nederlandse brandstofcellenindustrie opgebouwd die toonaangevend is in Europa en wereldwijd aanzien geniet. Middelman startte zijn onderzoekscarrière bij Akzo Nobel. In 1998 richtte hij NedStack op. Dit bedrijf is uitgegroeid tot de grootste Europese producent en ontwikkelaar van waterstofbrandstofcellen.

'
1/1

Middelman heeft diverse uitvindingen op zijn naam staan, alle in het werkveld van duurzame energietechnologie. Middelman was uitvinder van de Reverse Electro Dialyse (RED) waarmee elektrische energie wordt gewonnen uit het concentratieverschil tussen zoet en zout water. Middelman is uitvinder van de Helianthos dunnefilm zonneceltechnologie, voor energievoorziening in ontwikkelingslanden. Een recente uitvinding betreft de efficiëntieverbetering van brandstofcelvoertuigen met 20%, bovenop de 50% efficiëntieverbetering ten opzichte van conventionele benzine- en dieselvoertuigen. Middelman is daarnaast mede oprichter en bestuurslid van de Europese brandstofcelvereniging Fuel Cell Europe en oprichter van de Nederlandse Waterstof Vereniging.

Autodidact 

Middelman is autodidact op het gebied van materiaalkunde, chemische technologie, plasmafysica, vastestoffysica, polymeertechnologie, elektrochemie en energie-technologie. Hij is (inter)nationaal een erkend expert. Hij verzorgt gastcolleges aan binnen en buitenlandse universiteiten. Middelman gelooft dat de toekomstige energievoorziening voor de mensheid op dit moment het grootste probleem vormt, en wil met zijn kennis, ervaring en creativiteit bijdragen aan de oplossing van dit probleem.

Naast zijn inspanningen op het gebied van alternatieve energietechnologie vecht Erik al jaren tegen een kwaadaardige en zeer zeldzame vorm van kanker. Hij heeft hiervoor zelf de diagnose en het behandelplan opgesteld, in samenspraak met de artsen. Erik is 46 jaar, getrouwd en heeft 2 kinderen.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden