DELFT, 19 februari 2009 15:22

Studentenraket TU Delft klaar voor hoogterecord

Begin maart zal een team van studenten van de TU Delft in Noord-Zweden een poging doen het Europees hoogterecord voor experimentele raketten te breken. Het record staat op 10,7 km en is in handen van een Britse groep. Het team van TU Delft verwacht een hoogte van 15 km te bereiken met hun raket Stratos.

Om 15 km hoogte te halen moet de vier meter lange tweetrapsraket een snelheid bereiken van 3600 km per uur, ongeveer vier keer de snelheid van een verkeersvliegtuig. De door de studenten geheel zelf ontwikkelde raketmotor is zo krachtig dat deze -in theorie- het gewicht van een kleine personenauto van de grond zou kunnen tillen.

Door de grote hoogte en snelheid werken de voor experimentele raketten gebruikelijke technieken niet, dus moesten de studenten verschillende innovatieve oplossingen bedenken. Om gewicht te besparen ontwikkelden de studenten de eerste raketmotor gemaakt van koolstofcomposiet, een zeer licht maar toch stijf materiaal. Ook ontwierpen de studenten geavanceerde elektronica voor de ontplooiing van de parachute en het meten van acceleratie, luchtdruk en temperatuur tijdens de vlucht.

Stratos is ontwikkelt door een team van studenten Elektrotechniek en Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, allen lid van de studievereniging Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE). Doel van de vereniging is om studenten te betrekken bij het ontwerpen en lanceren van experimentele raketten. De hoofdsponsor van Stratos is het ruimtevaartbedrijf Dutch Space uit Leiden.

Meer informatie is te vinden op:www.projectstratos.nl

bron: TU Delft

Foto's:

Project Stratos

© Aandrijvenenbesturen.nl