Laatste nieuws:

DELFT, 19 februari 2009 15:22

Studentenraket TU Delft klaar voor hoogterecord

Begin maart zal een team van studenten van de TU Delft in Noord-Zweden een poging doen het Europees hoogterecord voor experimentele raketten te breken. Het record staat op 10,7 km en is in handen van een Britse groep. Het team van TU Delft verwacht een hoogte van 15 km te bereiken met hun raket Stratos.

'
1/1

Om 15 km hoogte te halen moet de vier meter lange tweetrapsraket een snelheid bereiken van 3600 km per uur, ongeveer vier keer de snelheid van een verkeersvliegtuig. De door de studenten geheel zelf ontwikkelde raketmotor is zo krachtig dat deze -in theorie- het gewicht van een kleine personenauto van de grond zou kunnen tillen.

Door de grote hoogte en snelheid werken de voor experimentele raketten gebruikelijke technieken niet, dus moesten de studenten verschillende innovatieve oplossingen bedenken. Om gewicht te besparen ontwikkelden de studenten de eerste raketmotor gemaakt van koolstofcomposiet, een zeer licht maar toch stijf materiaal. Ook ontwierpen de studenten geavanceerde elektronica voor de ontplooiing van de parachute en het meten van acceleratie, luchtdruk en temperatuur tijdens de vlucht.

Stratos is ontwikkelt door een team van studenten Elektrotechniek en Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, allen lid van de studievereniging Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE). Doel van de vereniging is om studenten te betrekken bij het ontwerpen en lanceren van experimentele raketten. De hoofdsponsor van Stratos is het ruimtevaartbedrijf Dutch Space uit Leiden.

Meer informatie is te vinden op:www.projectstratos.nl

bron: TU Delft

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden