Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 18 februari 2009 16:28

Elektrotechniek verwacht positieve ontwikkeling omzet en werkgelegenheid

Ondanks de kredietcrisis verwachten de elektrotechnische bedrijven in Nederland over het geheel van 2009 een positieve ontwikkeling van omzet en werkgelegenheid. Dit blijkt uit de uitkomsten van een ledenenquête van Fedet, de federatie van elektrotechnische bedrijven. De bedrijven geven een krappe voldoende voor de brancheconjunctuur als geheel: rapportcijfer 6-. Ondanks de desastreuze economische gevolgen van de kredietcrisis verwacht Fedet-voorzitter Hans Segers dat de branche in 2010 weer ‘boven Jan' zal zijn. Segers: "Elektrotechniek is nu eenmaal onmisbaar voor de samenleving. Denk alleen maar aan energiedistributie, licht, communicatie en klimaatbeheersing."

'
1/1

Uit de Fedet-enquête blijkt verder dat gemiddeld 70% van de bedrijven in 2008 een positieve omzetontwikkeling had ten opzichte van 2007, maar dat de kosten navenant zijn gestegen. Gemiddeld wordt 4,2% van de omzet geïnvesteerd in duurzame kapitaalgoederen. In de elektrotechnische sector wordt 17% van de omzet direct geëxporteerd; slechts één op de vijf bedrijven doet uitsluitend zaken binnen Nederland. De belangrijkste exportmarkten zijn België en Duitsland en de overige EU-landen als geheel. Jan Kamminga, voorzitter van FME, de vereniging van ondernemers in de technologische industrie, memoreert dat veel elektrotechnische bedrijven nog veel opdrachten in de orderportefeuille hebben. Kamminga: "In de automotive gaat het al een tijd slecht en ook de bouwsector heeft het nu uitermate zwaar. Maar de ET-orderportefeuille is breder dan dat, en vaak nog goed gevuld tot ver in 2009."

Kansen voor duurzaamheid

Kamminga en Segers zullen gezamenlijk de roep richting de overheid versterken waar het gaat om de aanpak van de recessie. Kamminga: "Het is belangrijk dat de markt in de loop van 2009 weer wordt gereanimeerd. De overheid moet meer optreden als "launching customer", moet projecten naar voren halen. Elektrotechniek biedt een kans voor de overheid op alle niveaus (Rijk, provincies, gemeenten) om duurzame oplossingen voor energie-efficiëntie en uitstootbeperking zelf te kopen."

Over Fedet

De Federatie Elektrotechniek (Fedet) is een federatieve branchevereniging door de elektrotechnische sector in Nederland. Deze in 2008, onder de vlag van FME opgerichte, brancheorganisatie telt op dit moment ruim 230 leden. Het werkterrein van de Fedet-leden bestrijkt de elektrotechnische sector in brede zin: zowel de industrie als de particuliere sector, producenten, importeurs en groothandelsbedrijven, de woningbouw- en utiliteitsmarkt. Een aantal leden is bovendien actief op de groeiende inframarkt. Fedet-leden importeren en/of produceren en verkopen componenten, ontwikkelen en ontwerpen systemen en installaties, installeren deze op locatie en verzorgen het complete after-sales traject, onder meer tot uiting komend in op maat gesneden onderhouds- en serviceconcepten.

Ambitieuze plannen Fedet

Fedet heeft ambitieuze plannen om het geluid van de elektrotechnische sector in Den Haag en Brussel te laten klinken. Segers: "Na twee en een half jaar voorbereiding willen we nu Fedet echt neerzetten. Wij zijn de spreekbuis en belangenbehartiger van de elektrotechnische branche." Fedet zet in op verbetering van het elektrotechnische beroepsonderwijs, op verbetering van het imago van de branche en op duurzaamheid. Jan Kamminga zei verheugd te zijn dat er eindelijk binding is in de elektrotechnische branche en dat FME dit "krachtig ondersteunt". Voor meer achtergronden en het enquêteverslag: www.fedet.nl 

bron: Fedet

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden