Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 18 februari 2009 13:44

Zicht op stabiele elektriciteitsprijzen

In 2008 is de export van elektriciteit fors toegenomen, zo blijkt uit cijfers van TenneT. De toename van de export van elektriciteit en het aantal verbindingen met het buitenland vergroot de leveringszekerheid van elektriciteit. Deze toename in combinatie met voldoende concurrentie op de Noord-Europese energiemarkt leidt tot stabielere prijzen.

'
1/1

In 2008 werd in totaal voor 9455 gigawattuur (GWh) geëxporteerd, een stijging van 70 procent ten opzichte van 2007. De export van elektriciteit vond vooral plaats richting België. Nederland importeerde ruim 24730 GWh, een hoeveelheid die vergelijkbaar is met andere jaren.

Energiecentrum

"De toenemende exportcijfers tonen aan dat de rol van Nederland in de Noordwest Europese energiemarkt steeds sterker en belangrijker wordt. Met de investeringen en netuitbreidingen die de komende jaren worden gedaan, kan Nederland uitgroeien tot de energy hub in Europa. Dat is goed voor het ondernemingsklimaat in Nederland, alsook voor de leveringszekerheid", aldus CEO Mel Kroon van TenneT. 

Snelle omslag

Nederland zal de komende jaren steeds minder afhankelijk van de import van elektriciteit worden, zo bleek al eerder uit een monitorrapport over leveringszekerheid. Dat komt onder meer door de lagere groei van het elektriciteitverbruik, de toename van decentraal vermogen (zoals in de glastuinbouw) en de verdere toename van grootschalig productievermogen (zoals nieuwe centrales). Door die ontwikkelingen kan Nederland een exportland worden van elektriciteit. Deze omslag kan al in 2009 plaatsvinden, wanneer een paar grote centrales op het elektriciteitsnet worden aangesloten.

bron: FME

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden