Laatste nieuws:

ENSCHEDE, 11 februari 2009 23:29

Meer kans op durfkapitaal

Startende technologiebedrijven maken niet op de juiste manier gebruik van durfkapitaalfondsen. Als ze dit wel goed doen, kunnen ze de kans op een kapitaalinjectie enorm vergroten. Dat concludeert promovendus Joris Heuven van de Universiteit Twente.

'
1/1

Heuven onderzocht hoe technostarters financiële middelen uit durfkapitaalfondsen binnenhalen voor hun onderneming. Nu maken ze gemiddeld 1 à 2% kans op een kapitaalinjectie van een durfkapitalist. Door doelgerichter gebruik te maken van hun netwerk en zich beter te verdiepen in beslissingscriteria van de fondsen kunnen ze deze kans vergroten tot wel 30 tot 40%, schat Heuven.

Het is voor startende technologiebedrijven vaak moeilijk om geld los te krijgen van een bank. Het kan voor deze startende bedrijven lang duren om een product op de markt te brengen en de kosten gaan voor de baten uit. Hierdoor is het financiële risico van deze ondernemingen groot. Maar, voor durfkapitaalfondsen zijn technostarters wel interessante investeringsobjecten. Het rendement op de investering kan immers erg hoog zijn.

Joris Heuven deed onderzoek naar investeringen van durfkapitaalfondsen in technostarters. Hij keek hierbij specifiek naar de rol die referenties spelen bij de toekenning van kapitaal. Uit zijn onderzoek kwam naar voren dat 46% van de deals die ondernemingen sluiten met durfkapitaalfondsen te danken is aan referenties.

Netwerk

Volgens de Twentse promovendus maken technostarters nu onvoldoende gebruik van hun netwerk bij hun pogingen durfkapitaal te bemachtigen. Waar het op de arbeidsmarkt de normaalste zaak van de wereld is om gebruik te maken van referenties, is dat op de durfkapitaalmarkt niet het geval. Dat is een gemis volgens Heuven. Nu maakt een technostarter 1 à 2% kans op investering van een durfkapitaalfonds. Die kans is eenvoudig te vergroten tot wel 30 tot 40%. Als je maar goed en slim gebruik maakt van je netwerk en het durfkapitaalfonds op de juiste manier benadert. Technostarters die via een referentie binnenkomen worden namelijk serieuzer genomen en ook vaker gefinancierd. Vooral het gebruik van referenties met bestaande banden met het durfkapitaalfonds en een sterke zakelijke achtergrond zijn hierbij effectief. Referenties zorgen overigens niet alleen voor een voet tussen de deur bij de investeerder, maar spelen ook een rol in andere fasen van het investeringsproces. Durfkapitalisten maken, veel meer dan technostarters zich realiseren, gebruik van referenties bij het inschatten van risico's en mogelijke rendementen.

Huwelijk

Verder is het volgens Heuven van groot belang een durfkapitaalfonds te zoeken dat bij het startende bedrijf past. Bij veel technostarters heerst ten onrechte het beeld dat durfkapitaalfondsen, net als banken, alleen een financiële injectie geven. In werkelijkheid is dit anders. De fondsen geven niet alleen geld, maar ze ondersteunen de technostarter ook met strategisch advies, het inbrengen van expertise en het gebruik van hun netwerk. Volgens Heuven kun je de relatie tussen bedrijf en investeerder daarom beter zien als een huwelijk en niet puur als een financiële transactie.

bron: Universiteit Twente

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden