DELFT, 8 februari 2009 14:04

Norm voor elektrische fiets

Binnenkort komt de herziene norm NEN-EN 15194:2008 ‘Cycles - Electrically Power Assisted Cycles - EPAC Bicycles' uit. Deze norm is een stuk gecompliceerder dan de huidige normen die voor de elektrische fiets gelden. In de herziene norm zijn bijvoorbeeld meer gedetailleerde eisen opgenomen die betrekking hebben op EMC (Elektromagnetische Compatibiliteit).

De elektrisch ondersteunende fiets, EPAC of e-bike, wordt steeds populairder. Niet alleen ouderen, maar ook jongeren kiezen vaker voor deze fiets met trapondersteuning. Heuveltje op, tegenwind, kind of boodschappen achterop, allemaal zaken waarbij we wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken.

In verband met ieders veiligheid heeft dit duwtje in de rug een limiet. Boven de 25 kilometer per uur houdt de ondersteuning op, zodat de elektrische fietser niet te hard gaat. Hoewel de vooruitgang gestimuleerd wordt, is er nog altijd enige lichamelijke inspanning vereist. In vergelijking met een brommer is de EPAC dus een gezond alternatief. Niet alleen voor het eigen lichaam, maar ook voor de omgeving, omdat er nauwelijks sprake is van geluidsoverlast en uitstoot van verontreinigende stoffen.

bron: NEN

Foto's:

Elektrische fiets

© Aandrijvenenbesturen.nl