Laatste nieuws:

DEN HAAG, 30 januari 2009 01:25

Nieuwe subsidieronde Milieu & Technologie 2009

Het midden- en kleinbedrijf (MKB) in de industrie kan tot en met 9 september weer subsidie aanvragen bij het programma Milieu & Technologie van agentschap SenterNovem. De subsidie van in totaal 4,5 miljoen euro is bedoeld om de ontwikkeling en toepassing van innovatieve, milieuvriendelijke processen, producten of diensten in de industrie te stimuleren.

'
1/1

Er is zowel steun voor de technische ontwikkeling (Toep) als voor de voorbereiding van een gerichte marktintroductie (TeMa) van milieuvriendelijke innovaties. 
ToeP, Toepassen in de Praktijk, is erop gericht onderzoeksresultaten te vertalen naar de praktijk. Dit kan op vijf manieren:

  • Industrieel haalbaarheidsproject: een deskstudie bekijkt of een innovatie te ontwikkelen is, of het maken van een globaal ontwerp of concept.
  • Industrieel onderzoeksproject: (laboratorium)onderzoek om te onderzoeken of processen, producten of diensten werken (proof of principle).
  • Preconcurrentieel haalbaarheidsproject: een deskstudie of partnerzoektocht na een onderzoekstraject om de praktijkwaarde van laboratoriumresultaten te onderzoeken.
  • Preconcurrentieel ontwikkelingsproject (pilot): een test op kleine schaal om de werking in de praktijk te testen.
  • Demonstratieproject: een test op productieschaal om de werking van een innovatie te demonstreren en waarbij kinderziektes aan het licht komen en opgelost worden.

TeMa, Technologie in de Markt, omvat niet-technisch onderzoek om innovaties met een milieuvoordeel beter te laten doorbreken. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om het onderzoeken van marktbehoeften, economische haalbaarheid, financieringsmogelijkheden, geschikte partners, kansen en belemmeringen vanuit de wet- en regelgeving of kennisbescherming.
 
Meer informatie is te vinden op: www.senternovem.nl/milieutechnologie.  

bron: SenterNovem

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden