Laatste nieuws:

DELFT, 21 januari 2009 17:38

NEN-normen in Bouwbesluit niet verbindend

De Rechtbank Den Haag heeft zich op 31 december 2008 uitgesproken over de status van NEN-normen in het Bouwbesluit 2003 en de Regeling Bouwbesluit 2003 (zie www.rechtspraak.nl/, kenmerk LJN: BG8465).

'
1/1

De Rechtbank stelt in het vonnis dat de NEN-normen een algemeen verbindend karakter krijgen doordat het Bouwbesluit 2003 er naar verwijst. Dit betekent volgens de Rechtbank dat deze NEN-normen moeten worden bekendgemaakt in het Staatsblad en de Staatscourant. Omdat dat niet is gebeurd, stelt de Rechtbank dat de bepalingen van het Bouwbesluit 2003 en de Regeling Bouwbesluit 2003, voor zover daarin naar NEN-normen wordt verwezen, niet verbindend zijn.

Bouwregelgeving niet buiten werking

Volgens het ministerie van VROM betekent dit niet dat de bouwregelgeving buiten werking wordt gesteld. Het Bouwbesluit 2003 en de Regeling Bouwbesluit 2003 stellen functionele eisen aan bouwwerken waaraan per beoordelingsaspect moet worden voldaan. Deze functionele eisen (aan bijvoorbeeld bouwconstructie en brandveiligheid) zijn op geen enkele wijze door het vonnis aangetast.

NEN-normen niet gratis

In het vonnis wordt de eis van Knooble aan NEN om de NEN-normen gratis ter beschikking te stellen door de Rechtbank afgewezen. Normalisatie is een doeltreffende vorm van zelfregulering. Niet alleen in de bouwsector, maar in alle sectoren maken belanghebbende partijen vrijwillig afspraken (normen) om te komen tot efficiënte, veilige werkwijzen, diensten en producten. Normalisatie leidt door kennisoverdracht ook tot innovatie. Het normalisatieproces wordt voor een deel gefinancierd uit de opbrengst van de verkoop van normen.

Hoger beroep

De Staat heeft besloten hoger beroep in te stellen. Het vonnis wordt daardoor niet definitief, de uitspraak in hoger beroep moet worden afgewacht.

Zie ook:
> NEN-normen voorlopig niet gratis
> BBN: NEN-normen snel publiceren

bron: NEN

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden