Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 16 januari 2009 17:04

FME: "Kabinet kiest juiste richting, maar pakt niet door"

Het kabinet kiest de juiste richting, maar pakt onvoldoende door, vindt FME van het pakket aan crisismaatregelen dat vandaag bekend werd. Minister Bos kondigt weliswaar een verruiming van de exportkredietverzekering aan, maar niet voldoende om het terreinverlies dat de exportkredietverzekeraars hebben veroorzaakt goed te maken. Het kabinet blijft stil over de liquiditeitspremies die bedrijven aan banken moeten betalen, omdat het interbancaire kredietverkeer maar niet op gang komt. Ook blijft het stil rond de zo gewenste verruiming van de WBSO, die de technologische industrie nodig heeft om het R&D-personeel voor de Nederlandse economie te kunnen behouden.

Minister Bos: verruiming exportkredietverzekering'
Minister Bos: verruiming exportkredietverzekering
1/1

Het CBS berekende afgelopen week een orderterugval in de industrie van 25% en een afname van de dagproductie met gemiddeld 5%. Nadat ook minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in navolging van FME, het woord massaontslag heeft laten vallen, worden de snelle kabinetsacties ten aanzien van het vertrouwen in de bancaire sector nu opgevolgd door een pakket aan maatregelen voor de reële economie. FME-voorzitter Jan Kamminga: "Het kabinet legt wel een luisterend oor bij het bedrijfsleven, bij werkgevers en werknemers, maar moet nu ook durven doorpakken."

Minister Bos van Financiën kondigt een verruiming van de exportkredietverzekering aan. "Het is mooi dat het probleem gezien wordt en dat op meer landen het risico wordt afgedekt. Maar dit lost het probleem van de leverancierskredieten voor de korte termijn niet op", stelt Kamminga.

Welkome verruiming 

Minister van der Hoeven van Economische Zaken kondigt een welkome verruiming van de groeifaciliteit aan, maar er is een groter garantiefonds voor bedrijfskredieten nodig. Het pakket maatregelen dat de Duitse regering heeft aangekondigd, getuigt van meer gevoel van urgentie. Daar wordt een veel groter budget besteed en dan ook nog in de vorm van directe leningen aan het bedrijfsleven.

Kamminga: "Ik ben het volkomen eens met minister Van der Hoeven dat we juist nu moeten stimuleren tot investeren en innoveren voor een duurzamere economie. Dat vereist echter wel zekerheid van redelijke bedrijfsfinanciering, dat vergt een verruiming van de innovatiekredieten. Dat noopt tot versnellen en naar voren halen van innovatieprogramma's. De overheid kan daarnaast ook een veel grotere rol spelen als launching customer dan nu het geval is."

Ruimhartige verlenging

Afgelopen woensdag kondigde minister Donner een iets ruimhartiger verlenging van de werktijdverkorting aan, tot 1 maart. Kamminga: "Een prima actie. De regeling is nodig om bedrijven die plots met een acute en serieuze omzetdaling worden geconfronteerd wat adempauze te geven en zich te laten bezinnen op de vraag of ze moeten afslanken en in welke omvang. Zo worden al te drastische en voorbarige reorganisaties voorkomen. Maar ook na 1 maart kan dit het geval zijn. Waarom wordt er niet gekozen voor een langere termijn? Dat zou immers kunnen bijdragen aan de broodnodige rust."  

bron: FME

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden