Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 5 januari 2009 00:14

Europese installateur wil lage BTW tarief energiebesparende techniek

De CEETB (Comité Européen des Equipements Techniques du Bâtiment), de Europese koepel van installateurs, heeft al haar zusterorganisaties laten weten dat zij vreest dat de doelstellingen om 20% energie in de gebouwde omgeving te besparen niet gehaald zullen worden in 2020. CEETB vreest dat dit o.a. het gevolg zal zijn van de huidige kredietcrisis. CEETB roept, via de landelijke brancheorganisaties, Europese en landelijke overheden op om tot verlaging van de BTW tarieven te komen, wat zal bijdragen aan een positief investeringsklimaat voor de toepassing van energie besparende technieken.

'
1/1

De Europese Commissie heeft geconstateerd dat gebouwen voor 40% bijdragen aan de energieconsumptie in de EU. Op het gebied van verwarming is het gemiddelde verbruik in Europese gebouwde omgevingen vaak al 180 kWu/m2/jaar, wat erg hoog is in termen van energie efficiency.

Diverse Europese autoriteiten claimen dat er een zeer substantieel energiebesparingpotentieel te behalen is in de gebouwde omgeving. Dit wordt onderschreven door de resultaten in het energie visiedocument "Goede raad is duurzaam" van Uneto-VNI, de Nederlandse ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. In dit rapport staat berekent dat d.m.v. de toepassing van nieuwe (en bestaande) installatietechnieken m.n. op het gebied van elektriciteit, verwarming, ventilatie, koude technieken in combinatie met geautomatiseerde systemen zoals o.a. bij de toepassing van domotica het geval kan zijn, de energiebesparingdoelstellingen van het kabinet ruimschoots behaald kunnen worden.

Crisis 

Vanwege de effecten van de huidige kredietcrisis vreest CEETB, evenals de Nederlandse brancheorganisatie Uneto-VNI, dat het potentieel niet behaald zal worden. CEETB heeft m.n. tijdens de tweede helft van 2008 een steeds grotere mate van terughoudendheid waargenomen bij Europese eindgebruikers en huiseigenaren om in energiebesparende maatregelen te investeren. Als deze trend zich doorzet zullen de doelstellingen niet worden behaald in 2020.

CEETB roept dan ook op voor urgente maatregelen die landelijke direct dienen te worden uitgerold:

 

  • Pas een verlaging van BTW tarieven toe voor de investering in energiebesparende technieken (hier heeft Bouwend Nederland samen met UNETO-VNI reeds een oproep gedaan richting het kabinet) en/of
  • Andere vormen van lastenverlichting om energiebesparende maatregelen in de bestaande bouw toe te passen.

 

Uneto-VNI onderschrijft dat bovengenoemde voorstellen zullen bijdragen aan de haalbaarheid van de doelstellingen die benoemd worden in de "EU Climate Change Policy". Het borgen van het investeringsklimaat draagt daarnaast bij aan het behoudt van banen in de energiebesparingmarkt in een toch al onder druk staande woningbouwmarkt.

bron: Uneto-VNI

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 december 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Elektro Vakbeurs 2017
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden