Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 14 december 2008 16:55

Storende geluiden zichtbaar maken

Computers, mobieltjes en iPods; in onze omgeving verschijnen steeds meer elektronische apparaten. Meestal met bewegende onderdelen, die bij een slecht ontwerp hinderlijk zoemen of ratelen. Om dit ongewenste geluid weg te kunnen nemen, moet je eerst weten waar het precies vandaan komt. Dat kan nu met het systeem dat promovendus Rick Scholte van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) tijdens zijn promotie ontwikkelde. Dat maakt het geluidsniveau zichtbaar in drie dimensies, zodat ontwerpers gericht actie kunnen ondernemen om het product stiller te maken. Donderdag 18 december promoveert hij.

'
1/1

Scholte ontwikkelde het zogeheten 'Sound Imaging'-systeem, een meetrobot met microfoons. Dat meet het geluidsniveau op honderden punten in de omgeving van bijvoorbeeld een harde schijf. Met een nauwkeurigheid van 1 millimeter, tot honderd keer nauwkeuriger dan bestaande methoden. De meetwaarden worden vervolgens overzichtelijk en in felle kleuren weergegeven in een computertekening in drie dimensies. Uit de kleuren en de toppen van de bergen wordt meteen duidelijk waar de boosdoener exact zit. Dit geeft de ontwerper de gelegenheid om het ontwerp aan te passen, waardoor de irritante geluidsbron verdwijnt, of in ieder geval minder wordt. Met als gevolg minder ergernis bij de gebruiker. Of zelfs gehoorbeschadigingen, want het systeem is ook inzetbaar bij grotere machines, zoals in fabrieken. Overigens wordt ook de Europese regelgeving op het gebied van hinderlijk geluid uit apparaten de komende jaren strenger.

Symposium over akoestische holografie

Voorafgaand aan de promotiezitting vindt een gratis toegankelijk symposium plaats over het zichtbaar maken van geluid. De hoofdspreker is Earl Williams, dé pionier op het gebied van akoestische holografie, zoals dit onderzoeksveld wordt genoemd. Belangstellenden zijn hier van harte welkom.

Programma 18 december, Auditorium TU/e
13.30 uur Opening door prof. dr. Henk Nijmeijer (TU/e)
13.40 uur Inverse Acoustics; the STW collaborative project, prof. dr. ir. André de Boer (UT)
14.00 uur Near-Field Acoustical Holography, dr. Earl G. Williams (Naval Research Laboratory)
14.45 uur Sound Imaging Demo, ir. Rick Scholte
15.15 uur Pauze
16.00 uur Promotiezitting ‘Fourier Based High-resolution Near-Field Sound Imaging', ir. Rick Scholte
17.30 uur Borrel

Rick Scholte voerde zijn promotieonderzoek uit in de groep Dynamics and Control van de faculteit Werktuigbouwkunde van de TU/e. Zijn bevindingen staan in het proefschrift ‘Fourier Based High-resolution Near-Field Sound Imaging'. Zijn onderzoek werd mede gefinancierd door technologiestichting STW.

bron: Technische Universiteit Eindhoven

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden