Laatste nieuws:

PETTEN, 12 december 2008 00:00

Minister van der Hoeven bezoekt Windturbine Testpark Wieringermeer

Op maandagmiddag 15 december 2008 brengt minister Van der Hoeven van Economische Zaken een werkbezoek aan het ECN Windturbine Testpark Wieringermeer (EWTW). Het bezoek staat in het teken van windenergie, duurzaamheid en innovatie.

'
1/1

Minister Van der Hoeven krijgt onder andere een rondleiding langs het schaalpark dat op 5 september jl. is geopend. Met dit schaalpark onderzoekt ECN hoe windturbines in grote windparken op elkaar reageren. Turbines die vooraan in de wind staan geven informatie door aan de overige turbines, zodat deze de stand van de rotorbladen en het toerental kunnen veranderen om de elektriciteitsopbrengst van een windpark te verhogen.

Na de rondleiding zal de minister de testfaciliteit voor windturbinebladen van WMC bezoeken. WMC is het kenniscentrum voor het testen van Windturbines, Materialen en Constructies in Wieringerwerf. Het is een stichting die ontstaan is uit een samenwerkingsverband tussen ECN en TU Delft.

Onderzoek naar windenergie levert een belangrijke bijdrage aan het behalen van die duurzaamheidsdoelen. ECN is één van de initiatiefnemers die een vervolg op het huidige onderzoeksprogramma We@Sea ontwikkelt om het regeringsdoel van 6000 Megawatt aan windparken op zee te ondersteunen. We@Sea loopt af per 31 december 2009.

Vergassingstechnologie biomassa

Eerder op de dag brengt de minister een werkbezoek aan de HVC in Alkmaar. Hierbij zal onder meer aandacht zijn voor de rol van de HVC in de energietransitie. ECN en de HVC onderzoeken de mogelijkheden om de door ECN ontwikkelde biomassavergassingstechnologie in de praktijk toe te passen. Met de nieuwe technologie wordt uit biomassa methaanrijk gas geproduceerd, het zogenoemde Groen Gas. Die technologie bestaat uit de MILENA- (vergassing van biomassa) en de OLGA-opstellingen (teerverwijdering). Succesvolle implementatie van de vergassingstechnologie biedt de aandeelhouders van HVC de mogelijkheid een groot deel van de beschikbare hoeveelheid biomassa op economische wijze te ontsluiten en op efficiënte wijze daaruit groene energie te produceren. Met dit Groen Gas kan het gebruik van fossiel aardgas worden teruggedrongen. Verwacht wordt dat commerciële productie binnen tien jaar mogelijk is.

ECN

Energieonderzoek Centrum Nederland verricht grensverleggend onderzoek met grote invloed op de energietransitie. Het onderzoeksinstituut ontwikkelt hoogwaardige kennis en technologie voor de overgang naar een duurzame energievoorziening, en brengt die technologie ook naar de markt.

HVC

HVC richt zich op een innovatieve en milieuverantwoorde wijze van afvalbeheer en energieproductie. Het bedrijf is een samenwerkingsverband van 55 gemeenten uit Noord-Holland, Flevoland, Zuid-Holland en Friesland.

bron: ECN

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden