Laatste nieuws:

LEIPZIG, 11 december 2008 11:15

Robots ontplooien zichzelf

Onderzoekers van het Max Planck Institut in Leipzig hebben samen met collega's van het Max Planck Institut für Dynamik und Selbstorganisation in Göttingen een mathematische methode gevonden die het voor een autonome robot mogelijk maakt om zich zelfstandig te ontwikkelen.

Robots "in gevecht" (foto: MPG)
'
Robots "in gevecht" (foto: MPG)
1/1

De tot nu toe behaalde resultaten zijn gedocumenteerd in een serie videoregistraties. Zo leerde een virtuele hond volledig zelfstandig een hindernis te nemen. Slangen leren om te springen en humanoïde robots ontdekken stapje voor stapje hun bewegingsmogelijkheden. De onderzoekers zagen hoe twee robots op elkaar schijnbaar hun krachten uitprobeerden in een worstelpartij.

Baby

Het ‘brein' kan in elk type robot worden geïmplementeerd. Het is niet alleen getest in een virtuele omgeving, maar ook met echte robots. Ralf Der, wetenschappelijk leider van het project, vergelijkt het proces met een pasgeboren baby. "Zonder enige voorkennis ontdekt het kind vanzelf complexe bewegingssequenties en het verkrijgt daarbij een gevoel voor zijn lichaam en kennis over de omgeving". Het bijzondere aan deze ontwikkeling: de motivatie ervoor komt voort uit een puur mathematische aanname.

bron: Max Planck Institut

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden