ZOETERMEER, 26 november 2008 22:35

FME beducht voor ingewikkeldheid nieuwe wtv-regeling

FME-CWM, de vereniging van ondernemers in de technologische industrie, is blij met het gebaar van minister Donner om werktijdverkorting mogelijk te maken voor bedrijven die te maken hebben met een omzetterugval van ten minste 30 procent door de kredietcrisis. FME-voorzitter Jan Kamminga: "Ik heb echter wel grote bedenkingen bij het aantal van 20.000 voltijds werknemers, waarna de koek op is. Dit betekent dat bedrijven worden aangezet snel wtv aan te vragen, omdat ze anders achter het net vissen. Dit lijkt meer op paniek scheppen dan op paniek voorkomen."

Afhankelijk van de mate waarin de productie is teruggelopen, kan een deel van het personeel tijdelijk een ww-uitkering krijgen. Deze periode kan maximaal een half jaar duren. Jan Kamminga: "FME is beducht voor ingewikkeldheid. Dus we hebben er bij de minister op aangedrongen dat er ook tussentijds wordt gemonitord. Deze regeling, die tot 1 januari van kracht is, moeten we zien als een experimenteel begin, maar wij vrezen dat dit niet alleen te weinig is maar ook niet het goede signaal."

Tot 1 januari 2009, dus de komende vijf weken, kunnen bedrijven een verzoek bij de minister indienen, tenzij de 200 miljoen euro al eerder is opgesoupeerd. Tot nu toe hebben ongeveer vijftig bedrijven bij Donner een verzoek voor werktijdverkorting ingediend. Kamminga: "Werkgevers en werknemers hebben de afgelopen jaren een ww-pot van 10 miljard bij elkaar gespaard, waarvan er nu 200 miljoen beschikbaar komen. Waar hebben we het dan helemaal over? Over twee procent van het totaal." 

bron: FME

Foto's:

wtv-regeling voor bedrijven met omzetterugval

© Aandrijvenenbesturen.nl