Laatste nieuws:

VELDHOVEN, 23 november 2008 21:58

Nieuwe cleanrooms ASML vol met PCD's en webpanels

ASML in Veldhoven, wereldmarktleider op het gebied van wafersteppers en waferscanners, laat momenteel haar cleanroomcapaciteit verdubbelen door systeemintegrator GTI Suez. In dit gigantische project, waarvoor drie jaar is uitgetrokken, zorgen meer dan honderd Saia PCD's en webpanels voor optimale productiecondities in de nieuwe cleanrooms.

'
1/1

Cleanroomcondities zijn in de chipindustrie essentieel. Alleen onder optimaal gecontroleerde condities kan ASML de waferscanners bouwen die nodig zijn voor de productie van de nieuwste generatie chips. Waferscanners maken deze chips door stap voor stap patronen op ronde siliciumplakken (‘wafers') te projecteren die daarna worden geëtst. Het projecteren en etsen wordt wel honderd keer herhaald; de chips worden zo uit lagen opgebouwd. Precisie is hier absoluut noodzakelijk. Want alle opeenvolgende projecties moeten exact over elkaar heen vallen. Waarbij de resolutie van deze patronen slechts enkele nanometers groot is! En hoe kleiner hoe beter. Om die patronen nog kleiner te maken, gebruikt ASML naast supersterke lenzen van Zeiss een dun laagje gedemineraliseerd water dat als extra lens dient. Echter, het kleinste stofdeeltje, trilling of verandering in luchtvochtigheid of luchtdruk is al genoeg om dit proces te verstoren. Vandaar dat ASML de allerhoogste eisen stelt aan de kwaliteit van de cleanrooms.

28 cleanrooms

De complete engineering en automatisering van de technische installaties voor de cleanrooms is door ASML uitbesteed aan GTI Zuid. De levering en engineering van dit project vertegenwoordigt een totale waarde van honderd miljoen euro. Vanwege de bijzonder grote omvang is de uitvoering van het project gespreid over een periode van drie jaar en zal in 2009 worden afgerond.

Lees het complete artikel in a&b 11/2008

www.saia-burgess.nl

bron: a&b

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 december 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Elektro Vakbeurs 2017
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden