Laatste nieuws:

APELDOORN, 19 november 2008 14:42

Lancering Nationale CO2 Benchmark is een feit

De oprichting van de Nationale CO2 Benchmark, de eerste landelijke database en vergelijkingssite voor CO2 uitstoot, is een feit. De officiële lancering van de site vond plaats op de Algemene Ledenvergadering van de branchevereniging Facility Management Nederland.

'
1/1

Met de Nationale CO2 Benchmark kunnen organisaties in Nederland beoordelen of hun inspanningen voor CO2-reductie effect hebben. Het kwantificeren en communiceren van de CO2 uitstoot van een organisatie wordt hiermee concreet.

Gebaseerd op het Green House Gas protocol heeft Corporate Facility Partners een CO2 jaarrekening ontwikkeld. Door deze methode wordt de uitstoot van CO2 gereduceerd. Ieder verbruik wordt gemeten, gekwantificeerd en vergeleken. Hierdoor kan men concrete acties ondernemen om de uitstoot van CO2 te verlagen. De Nationale CO2 benchmark is voor ondernemers en managers die de uitstoot van CO2 willen reduceren en hun prestaties zichtbaar willen maken. De benchmark is een eerste stap op weg naar duurzaam ondernemen.

Werkwijze CO2 benchmark

Via de website kunnen bedrijven hun gegevens op het gebied van energie en mobiliteit invoeren. Op basis hiervan wordt de CO2 footprint van de organisatie vastgesteld en vergeleken met andere soortgelijke organisaties in Nederland. Hierdoor is in een oogopslag te zien hoe de organisatie presteert op de verschillende velden van CO2 uitstoot.

Facility Management verantwoordelijk voor meer dan de helft

Huisvesting en Facility Management zorgt voor huisvesting, vervoer en facility management. Hiermee besluiten ze over gebouwen en vervoer, respectievelijk 35% en 20% van de CO2 uitstoot in Nederland. Door te besparen op het verbruik en het vergroenen van de inkoop zijn besparingen tot 70% haalbaar. Uit projecten in meer dan honderd gebouwen is gebleken dat deze besparing budgetneutraal of zelfs winstgevend kan worden gerealiseerd.

Bram Adema, directeur van Corporate Facility Partners: "De EU stelt CO2 besparing in gebouwen als prioriteit. De CO2 benchmark zorgt voor inzicht in welke gebouwen de besparingen te realiseren zijn. Met afzonderlijke beoordelingen van energie, vervoer, papier, afval en water zijn alle belangrijke CO2 veroorzakers in kaart, inclusief de prestatie. Met bijeenkomsten en benchmarkkringen zorgt de Nationale CO2 Benchmark voor een platform voor significante besparingen in Nederland."

Gold Standard projecten

CO2 compensatie is een omstreden manier om CO2 neutraal te worden. Volgens Bram Adema moet Nederland een nieuwe ambitie hebben op compensatie. "Compensatie van CO2 uitstoot is een last resort, besparen op CO2 uitstoot en vergroenen van inkoop gaan natuurlijk vóór. De situatie in Nederland is dat we 55 mln vierkante meter kantoorgebouwen hebben die nooit van zichzelf CO2 neutraal kunnen worden, simpelweg doordat ontwerp en bouw dergelijke aanpassingen financieel of praktisch onmogelijk maken. We moeten dan ook zorgen voor Gold Standard compensatieprojecten in Nederland. Gold Standard garandeert de hardheid van de CO2 reductie. Realisatie van deze projecten in Nederland zorgt voor CO2 besparingen aan de bron, onze eigen uitstoot in Nederland", aldus Adema.

Initiatiefnemers

Corporate Facility Partners BV en Stimular hebben hun krachten gebundeld om te komen tot een landelijke aanpak van de CO2 problematiek. Waar CFP met name middelgrote en grote bedrijven en overheden tot haar klantenkring mag rekenen, heeft Stimular haar focus op het midden- en kleinbedrijf en daarmee te vergelijken instellingen. Vanuit de gedeelde opvatting met betrekking tot de aanpak van CO2 reductie en de aanvulling op elkaars aanpak en doelgroepen is deze eerste CO2 benchmark ontwikkeld.

Corporate Facility Partners BV (CFP) is lid van de Dutch Green Building Council en is uniek in Nederland door de combinatie van expertise en implementatie op het gebied van energietechniek, duurzaamheid, vastgoed en services. Diensten liggen op het gebied van kostenreductie in facilitaire organisaties, energiebesparing en duurzaamheidontwikkeling bij middelgrote en grote organisaties. Zij mag inmiddels de top van het Nederlandse bedrijfsleven tot haar klanten rekenen. Eerder ontwikkelde CFP de CO2 Jaarrekening, een diepgaande onderzoeksmethode naar de CO2 uitstoot en reductiemogelijkheden voor organisaties. CFP is geregisteerd bij de Nederlandse Emissie Autoriteit en bij Gold Standard. 

Stichting Stimular is in 1990 opgericht door het bedrijfsleven en de overheden. Stichting Stimular is de werkplaats voor Duurzaam Ondernemen in het midden- en kleinbedrijf (MKB) en organisaties die daarmee vergelijkbaar zijn. Het doel is dat ondernemers en directies bij alle bedrijfsbeslissingen zowel een hoger bedrijfsrendement nastreven, als de kansen benutten voor een beter milieu en meer welzijn van de medewerkers en de maatschappij. Stimular ontwikkelt praktische instrumenten voor Duurzaam Ondernemen, in nauwe samenwerking met ondernemers, branches en overheden. Stimular is onder andere bekend van de Milieubarometer waarin opgenomen de CO2 meter, die maart dit jaar werd gelanceerd door premier Balkenende.

bron: CO2 Benchmark

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden