Laatste nieuws:

EDAM, 12 november 2008 23:59

's Werelds eerste energieopwekkende draaideur

Koninklijke Boon Edam heeft, als eerste fabrikant ter wereld, een energieopwekkende draaideur ontwikkeld en geplaatst in Natuurcafé La Porte, de voormalige stationsrestauratie van station Driebergen/Zeist. Deze draaideur bespaart niet alleen op de energiekosten, maar genereert daarnaast energie als er een persoon door de deur loopt.

'
1/1

Het natuurcafé is ontworpen door architectenbureau RAU uit Amsterdam, een architect gespecialiseerd in het ontwerp van ecologische en duurzame gebouwen. Het project is gerealiseerd in samenwerking met diverse ondernemingen die milieubewustzijn hoog in het vaandel hebben staan. Het karakteristieke en innovatieve concept bestaat uit vele duurzame technologieën die bijdragen aan het centrale thema van energiebesparing. Het station verwerkt dagelijks 8500 forenzen en is omgebouwd tot een multifunctioneel gebied met een stationsrestauratie, VVV en bezoekerscentrum.

De "human powered" energieopwekkende draaideur

De bij de stationsrestauratie geplaatste draaideur van Boon Edam speelt een zeer belangrijke rol in het bereiken en handhaven van de duurzaamheid van het gebouw. De draaideur van het type Tourniket levert een actieve bijdrage aan het besparen van de duurzaam opgewekte energie. Vooraf is door middel van een energiecalculatie berekend dat de Tourniket in deze specifieke situatie een besparing van rond de 4600 kWh per jaar realiseert ten opzichte van conventionele schuifdeuren.

Koninklijke Boon Edam is de eerste fabrikant ter wereld die erin is geslaagd een handbediende draaideur te ontwikkelen die niet alleen energie bespaart, maar ook energie genereert zodra een persoon door de draaideur loopt. De Tourniket is uitgerust met een speciale generator die wordt aangedreven door menselijke energie. Deze generator controleert bovendien de draaisnelheid van de deur, zodat de veiligheid gewaarborgd is. Het plafond van de deur is gemaakt van veiligheidsglas en biedt een duidelijk zicht op de toegepaste technologie. Een set supercondensatoren slaat de gegenereerde energie op en vormt een constante bron van energie om de low energy LED-verlichting in het plafond brandend te houden. In het geval dat de LED-verlichting alle beschikbare energie heeft verbruikt, schakelt de hoog-rendement besturing over naar het 220 V net van het gebouw zelf. Dit systeem garandeert dat de deur altijd duidelijk verlicht is, zelfs in het geval van beperkte doorstroom van personen.

Interactie met gebruiker

Een schaalverdeling met LED-verlichting in de Tourniket geeft een indicatie voor de hoeveelheid energie die wordt gegenereerd. Als een gebruiker de draaideur op langzame snelheid gebruikt, zullen de lampjes in de rode of oranje zone blijven. Personen die in een normaal of snel tempo de draaideur gebruiken, zullen de indicatielampjes in de groene zone brengen. Dit geeft aan dat een aanzienlijke hoeveelheid elektrische energie wordt gegenereerd. Een andere LED-indicator op de controle-unit geeft aan wanneer de verlichting van de deur op human powered energie of op het 220 V net van het gebouw brandt.

Op de Tourniket zijn "Human Powered Energy" stickers aangebracht om passanten bewust te maken van het feit dat ze bijdragen aan de energiebesparing van het gebouw. De totale hoeveelheid energie die door de deur wordt opgeleverd wordt steeds weergegeven op een groot scherm binnen in het gebouw.

bron: Boon Edam

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden