DEN HAAG, 10 november 2008 11:03

Zwaardere eisen voor Europese crashtesten

Alleen auto's die zijn uitgerust met elektronische stabilisatiecontrole (ESC) maken volgend jaar kans op vijf sterren in de Europese crashtesten. De organisatie die de testen uitvoert, de EuroNCAP, maakt de eerste resultaten van deze verzwaarde testen in februari bekend, liet de ANWB weten.

Elektronische stabilisatiecontrole is ook wel bekend onder de merknaam ESP (Electronic Stability Program). Steeds meer automerken zetten het veiligheidssysteem standaard in nieuwe modellen. Volgens een woordvoerder van de ANWB is het systeem na de autogordel het belangrijkste middel om de veiligheid te vergroten. ESC kan jaarlijks vier duizend verkeersdoden en 100.000 gewonden schelen.

Het elektronische stabilisatieprogramma grijpt is als de auto in een slip dreigt te raken, een bocht verkeerd neemt of een onverwachte manoeuvre moet maken. Het systeem corrigeert de auto waardoor deze in balans blijft. De ANWB merkt dat ESC nog betrekkelijk onbekend is, zelfs bij de autoverkopers. ,,We zijn bij showrooms langsgegaan en hebben gemerkt dat nog iedereen op de hoogte is.'' De bond verwacht dat de nieuwe EuroNCAP-testen de automerken zal stimuleren zoveel mogelijk modellen uit te rusten met ESC. De Europese Unie is voorstander van het verplichten van het systeem in nieuwe auto's. Dat zou in 2012 moeten gebeuren.

EuroNCAP is een samenwerkingsverband van de ANWB en Europese zusterclubs met de Nederlandse, Britse, Zweedse, Duitse, Franse en Catalaanse overheid, de Europese Commissie i en Europese Consumentenclubs.

Foto's:

ESP

© Aandrijvenenbesturen.nl