Laatste nieuws:

PETTEN, 29 oktober 2008 14:31

Vooraanstaande onderzoeksinstituten richten ‘European Energy Research Alliance' op

Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) richt met negen andere vooraanstaande onderzoeksinstituten in Europa de European Energy Research Alliance (EERA) op. Samen beschikken de energieonderzoeksinstituten jaarlijks over een R&D budget van 1,3 miljard euro. Op 27 oktober 2008 - voorafgaand aan de eerste Europese conferentie over ‘Low Carbon Technologies' in Parijs - ondertekenden de onderzoeksinstituten daartoe een intentieverklaring.

'
1/1

Voor het behalen van Europese doelstellingen op het gebied van klimaatverandering en voorzieningszekerheid is het noodzakelijk om een nieuwe generatie energietechnologieën te ontwikkelen. De laatste twintig jaar zijn de R&D-budgetten in Europa echter afgenomen, terwijl de budgetten in de VS op vrijwel het zelfde niveau zijn gebleven en de budgetten in Japan met ruim 15% zijn toegenomen. Door het op elkaar afstemmen van nationale en Europese onderzoeksprogramma's wil de alliantie nu eerst de efficiency in de R&D vergroten. In tweede instantie zal ook de omvang van de programma's fors moeten toenemen om aan de lange-termijndoelstellingen en -ambities te kunnen voldoen.

Versnellen 

Het belangrijkste doel van EERA is het versnellen van de ontwikkeling en introductie van nieuwe energietechnologieën. Daarvoor wil de alliantie gezamenlijke onderzoeksprogramma's stroomlijnen en fragmentatie tegengaan door gezamenlijk state of the art onderzoeksfaciliteiten te ontwikkelen en te gebruiken. De EERA richt zich hierbij op de fase tussen fundamenteel onderzoek en industriegedreven onderzoek. Dit moet leiden tot een versterking van het Europese energieonderzoek, zodat Europa op dit gebied wereldwijd een leidende positie kan (blijven) innemen.
De EERA-partners hebben in deze eerste fase alvast een aantal aandachtgebieden geselecteerd, waaronder wind- en zonne-energie (PV-technologie en concentrated solar power (CSP)), biobrandstoffen (2de generatie en verder), CO2-afvang en -opslag (CCS), intelligente netten, en brandstofcellen. Nog dit jaar vindt een aantal workshops plaats waarbij met andere belangrijke spelers de mogelijkheden voor verregaande samenwerking zullen worden onderzocht. Dit moet uitmonden in het opzetten van een aantal gemeenschappelijke programma's in 2009.

Urgentie

Ton Hoff, directievoorzitter van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), is benoemd tot voorzitter van de EERA. Het urgentiebesef kan hem niet groot genoeg zijn. Hoff: ‘Ik merk dat er veel gebeurt bij organisaties die werkzaam zijn op energiegebied, maar in de breedte is er nog onvoldoende draagkracht. Er moet echt veel meer gebeuren om onze energievoorzieningszekerheid op peil te houden en klimaatveranderingen tegen te gaan. We verwachten dat de EERA een versnelling van technologieontwikkeling teweeg brengt door de onderzoeksprogramma's van de deelnemende organisaties op elkaar af te stemmen. Ook zullen we van elkaars krachten en kennis gebruik maken. Daarnaast is een forse verhoging van het budget nodig. In 1980 werd er in Europa viermaal meer geïnvesteerd in energietechnologie dan nu het geval is. Dat geeft te denken! Willen we kunnen concurreren met landen als de Verenigde Staten en Japan, dan moet er een efficiencyslag worden gemaakt en meer geld worden uitgetrokken. Dat is de opdracht voor EERA.'

"Founding partners" van de EERA zijn de volgende organisaties:
CEA, CIEMAT, CRES, ECN, ENEA, JÜLICH, INETI, RISØ DTU, UKERC en VTT. Het initiatief wordt ondersteund door EUA en UEROHORCS en gefaciliteerd door de Europese Commissie. De doelstellingen van de alliantie sluiten aan bij die van het European Strategic Energy Technology Plan (SET Plan) van de EC.

Links:
EERA: www.eera-set.eu
De intentieverklaring van EERA
Meer over het SET-plan

bron: ECN

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden