Laatste nieuws:

DEVENTER, 22 oktober 2008 13:58

Motion in meel

Ir. Martijn Mes van de Universiteit Twente onderzocht als onderdeel van zijn promotieonderzoek het logistiek georiënteerde bevoorradingsproces vanuit het gezichtspunt van agent georiënteerde besturing.

Een AGV zelfstandig op weg naar een nieuwe taak, zonder bemoeienis van wie dan ook.'
Een AGV zelfstandig op weg naar een nieuwe taak, zonder bemoeienis van wie dan ook.
1/1

Agent georiënteerde besturing is in dit geval toegepast bij banketbakkerij Merba waar software agents het werk overnemen van de regelende fabrieksbaas én van het uitvoerende personeel. Voor de grootbakker in het Brabantse Oosterhout gaat het om een besturingsoplossing die bijdraagt aan verbetering van het deegbereidingsproces en kosten bespaart. Het is bovendien een oplossing die naadloos aansluit op het ERP-systeem en MES.

Banketbakkerij Merba is koekjesbakker in het groot. De bakkerij is in 1999 ondergebracht in de voormalige Jaminfabriek in Oosterhout en levert van daaruit aan alle mogelijke grootgrutters en prijsvechters wereldwijd een groot assortiment koekjes, deels verpakt in trays en kunststof zakjes. Aan de afzetkant is de prijzenslag moordend. Aan de inkomende kant is het uiterst alert inkopen en in de productie moet op iedere honderdste cent worden gelet. Hoge draaitijden, 24 uur per dag werken behalve de weekenden, een hoge yield en een scherp oog voor personeelskosten zijn uiterst belangrijk.

In deze wereld is het bulktransport van de componenten naar de deegmakerij via een buizenstelsel gebruikelijk. Merba heeft voor andere, meer flexibele oplossingen gekozen; transport in kuipen, ingehangen in intelligente AGV's. Diezelfde transportvorm kan dan ook worden gebruikt voor transport van deeg naar de bakovens. Silobouwers waren al aan het omdenken van buistransport naar transport door AGV's, toen Merba hun eisenpakket op tafel legde. Merba versnelde dat veranderingsproces stevig en met de nodige druk.

Het proces van deeg maken is cruciaal omdat tijdens het mengproces het werken van het deeg begint. Dat werken zet door in een korte tussenopslag en eindigt tijdens het bakken. De tijdmarge waarbinnen het werken plaatsvindt is klein. Overschrijding van de marge betekent onbruikbaar deeg.

Lees het complete artikel in a&b 2008/10

bron: a&b

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

Rotero Holland bv

DIS Sensors

Pilz Nederland

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden