Laatste nieuws:

DELFT, 10 oktober 2008 13:07

Elektriciteitsvoorziening: duurzaam blijft voorlopig duur

In de elektriciteitssector zijn de ambitieuze milieudoelstellingen van het kabinet alleen haalbaar tegen hoge kosten. Dat is een van de conclusies van onderzoeker ir. Hans Rödel, die op donderdag 9 oktober promoveerde aan de TU Delft. Hij adviseert een combinatie van verschillende moderne opwektechnologieën, CO2-afvang en -opslag, de inzet van biomassa en het hergebruik van restwarmte.

'
1/1

Het kabinet wil in 2020 een algemene CO2-reductie van 30 procent bereiken en het aandeel van  duurzame bronnen in de totale energievoorziening opvoeren tot 20 procent.

Volgens wetenschapper Hans Rödel is dit alleen tegen hoge kosten haalbaar in de elektriciteitssector. Scenario's met een lage milieubelasting leiden daar tot hoge kosten en omgekeerd. ‘Een van de conclusies is dat elektriciteit uit duurzame bronnen voorlopig duurder blijft dan elektriciteit uit conventionele bronnen.'

Combinatie

Rödel adviseert daarom een combinatie van verschillende moderne opwektechnologieën, CO2-afvang en -opslag, de inzet van biomassa en het hergebruik van restwarmte. Hierdoor kan een goede milieubalans worden bereikt, waarbij de kosten toch redelijk in de hand gehouden kunnen worden.

Hierbij tekent Rödel wel aan dat de technologie voor CO2-afvang nog in de kinderschoenen staat en nog veel ontwikkeling vergt. Verder wordt volgens hem wel eens uit het oog verloren dat er bij elektriciteitsopwekking uit fossiele bronnen door de snelle technologische ontwikkelingen goede vorderingen worden gemaakt op milieugebied.

Scenario's

Rödel ontwikkelde een technisch-economisch simulatiemodel dat uitgaat van de huidige verzameling aan opwekfaciliteiten en waarmee toekomstige scenario's kunnen worden geanalyseerd. Hiermee werd een toekomstanalyse van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening gemaakt op basis van vier ontwikkelde scenario's. De analyse ging uit van de bestaande, geliberaliseerde elektriciteitsvoorziening en moest bepalen of er een goede balans kan worden bereikt voor de drie sleutelfactoren: milieubelasting, kosten van het elektriciteitsopweksysteem en de voorzieningszekerheid.

Rödel stelt dat de overheid in ieder geval duidelijke groei- en stimuleringskaders voor de diverse productie-opties moet bepalen en vastleggen. ‘Keuzes die nu worden gemaakt zijn voor de komende 25 tot 40 jaar van invloed op de milieubelasting, kosten en beschikbaarheid van het systeem.'

bron: TU Delft

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden