Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 3 oktober 2008 16:39

Innovatieplatform wil concurrentiekracht Nederland versterken

“Nederland moet in de top 5 van de meest concurrerende landen komen”, zegt Jan Peter Balkenende, minister-president en voorzitter van het Innovatieplatform. Om dat te bereiken heeft het Innovatieplatform op 1 oktober de veranderagenda voor de Nederlandse economie gepresenteerd.

'
1/1

De veranderagenda ‘The Netherlands, connecting global ambitions' zet in op: verscherpte internationale positionering van Nederland, vernieuwende economie als kerncompetentie, innovatie in de publieke sector en versterken van speerpunten in wetenschap en bedrijfsleven. Het Innovatieplatform heeft een groep toonaangevende vrouwen en mannen met leidinggevende posities in het bedrijfsleven aan zich gebonden. Zij zullen tien acties uit de veranderagenda trekken:

1. Vijftig internationale ondernemingen

Het Innovatieplatform wil dat er vijftig internationale toonaangevende ondernemingen (uit de Fortune 500) Nederland hebben verkozen als basis voor hun mondiale of Europese bedrijfsactiviteiten.

2. Paint the world orange contest

Het Innovatieplatform daagt in 2008 creatievelingen uit om Nederland internationaal te positioneren als ‘the place to be' voor bedrijven en toptalenten. Voor de beste internationale campagne is een half miljoen euro beschikbaar.

3. 1000 PhD's

Samen met VSNU, KNAW en NWO streeft het Innovatieplatform er naar 1000 extra internationale toppromovendi en gepromoveerden naar Nederland te halen.

4. Internationale scholen

Voor internationale ondernemers, captains of industry en
topwetenschappers is het internationale onderwijs een belangrijke overweging en voorwaarde om zich in Nederland te vestigen. Het Innovatieplatform wil dat het internationaal primair en secundair onderwijs in Nederland in 2015 tot de top in de wereld behoort.

5. Grote projecten

Het Innovatieplatform ondersteunt de realisering van enkele grote
innovatieve projecten in Nederland die onze economische sterktes internationaal etaleren. Het eerste project dat het innovatieplatform heeft aangejaagd is een multifunctioneel energie-eiland voor de kust.

6. Nederland als internationale proeftuin voor vernieuwing

Nederland is door zijn kritische consumenten en divers samengestelde bevolking een uitstekende proeftuin (living lab) voor het uitproberen van nieuwe producten en diensten. Het Innovatieplatform daagt Nederlandse bedrijven uit deze positie als testbed voor internationaal opererende bedrijven verder uit te bouwen.

7. Groeiversneller

Nederland heeft relatief weinig mkb-bedrijven die doorgroeien en tot de  wereldtop gaan behoren. Het Innovatieplatform en het ministerie van EZ zijn het programma Groeiversneller gestart. Dat faciliteert minimaal 100 mkb-bedrijven om een omzetgroei van enkele miljoenen naar minimaal 20 miljoen euro per jaar te realiseren, mede door internationalisering.

8. Slimmer werken

Uit onderzoek van het Innovatieplatform blijkt dat de productiviteitsgroei van veel bedrijven achterloopt bij hun buitenlandse collega's in dezelfde sector. Via een campagne Slimmer Werken wil het Innovatieplatform samen met werkgevers, vakbonden, Syntens en SenterNovem de komende jaren 10.000 ondernemingen aanzetten hun productiviteit te verhogen.

9. Kennisinvesteringsagenda

Het realiseren van de ambities en acties van de Kennisinvesteringsagenda is van belang om Nederland weer zijn prominente positie als kenniseconomie binnen de OECD te laten herwinnen.

10. Sleutelgebieden versterken

Internationaal opvallende sleutelgebieden spelen voor Nederland een belangrijke rol in de globale economie: flowers and food, hightech systemen en materialen, water, creatieve industrie, chemie en pensioenen en sociale verzekeringen. Dit najaar worden de sleutelgebieden getoetst op hun kracht.

bron: innovatie platform

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden