Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 26 september 2008 15:59

FME: Krachteloos compromis kennismigratie

Nederland gaat akkoord met de voorgestelde Europese regeling voor toelating van kennismigranten. Dit ondanks bezwaren tegen de inkomenseis van 1,5 keer het gemiddelde loon in het land waar de kenniswerker gaat werken.

'
1/1

In het oorspronkelijke voorstel werd die grens op 3 gesteld, terwijl Nederland wil dat een grens van 1,2 wordt gehanteerd. De inkomenseis wordt gesteld om te garanderen dat alleen hooggekwalificeerde werknemers aan te trekken. Vooral in die categorie kampen veel Europese landen met een tekort.

Blue Card 

De Europese Commissie kwam een jaar geleden met het voorstel hoogopgeleide werknemers van buiten de EU gemakkelijker toe te laten, via een zogeheten blue card. Die komt er nu dus, maar daarnaast blijven de nationale regelingen rond kennismigratie bestaan. Dat betekent dat Nederland  kennismigranten kan blijven aantrekken tegen de eis van 1,2 keer het gemiddelde salaris. Werknemers van buiten de EU krijgen met die regeling echter geen toegang tot andere EU-landen. Daarvoor had de blauwe kaart de oplossing moeten zijn.

FME is van oordeel dat het nu gesloten compromis niets toevoegt aan de bestaande situatie. Ook zal het de Europese ambities niet helpen om het tekort aan goed geschoolde werknemers op te heffen. Bovendien heeft deze regeling volgens FME geen oog voor de behoefte aan goed opgeleide technici op mbo-niveau waar een schreeuwend tekort aan bestaat.

bron: FME CWM

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden