Laatste nieuws:

AMSTERDAM, 22 september 2008 11:27

Waterstofkart TU Delft rijdt tijdens autoloze zondag in Amsterdam

Afgelopen weekeinde werd in diverse steden, waaronder Amsterdam, de autoloze zondag georganiseerd. Tijdens de autoloze zondag in de hoofdstad gaf het Formula Zero team Delft een demonstratie met hun waterstof kart. Op de Albert Cuyp liet een team van Delftse studenten van het Greenchoice Forze team zien tot welke prestaties de waterstof aangedreven kart in staat is. Bij deze kart vormt zuiver water de enige uitstoot, en daarmee paste deze demonstratie rit perfect in het duurzame karakter van autoloze zondag. Het Greenchoice Forze team wil demonstreren dat met toepassing van innovatie en duurzame technologie mobiliteit en het milieu goed samen kunnen gaan.

'
1/1
Spektakel op de Albert Cuyp

Vele bezoekers waren op de ´Schoner vervoer boulevard´ op de Albert Cuyp in Amsterdam getuige van de spectaculaire demo van het team. Dat een duurzaam voertuig ook snel en opwindend kan zijn liet het team merken door met gierende banden het demo-circuit op de Albert Cuyp te ronden. Het publiek kon zeer dicht langs de baan genieten van de snelheid, terwijl de kart daarbij geen lawaai of schadelijke uitstoot produceert. Door op waterstof te rijden vormt zuiver water de enige uitstoot. Tijdens de demorit werd het uitlaatwater opgevangen, waarna mensen uit het publiek de mogelijkheid werd geboden een slokje echt water ‘uit de uitlaat' te drinken. Naast Greenchoice Forze, het Formula Zero team van de TU Delft, was ook het Belgische team van Groep T uit Leuven aanwezig om met hun waterstof kart demonstraties te geven.  Het Nederlandse team is leider in het 2008 Formula Zero championship, direct gevolgd door het Belgische team. Formula Zero is  de eerste race competitie voor waterstofvoertuigen. Aan deze internationale competitie doen studenten teams mee uit Amerika, Spanje, Engeland, België en Nederland.

De waterstof kart

De Greenchoice Forze kart heeft een topsnelheid van 100km/u en accelereert in ongeveer 5 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h.  Het continu vermogen van 8kW (11pk) om twee elektromotoren te voorzien wordt geleverd door een brandstofcel. Hierbij komt er alleen water uit de uitlaat. Dit water is nog zuiverder dan water uit de kraan.  Een andere innovatie is de mogelijkheid  remenergie terug te winnen en op te slaan beschikt de kart over een tijdelijk boost-vermogen van 45 pk. Een andere innovatie in de kart is het apart aandrijven van het linker- en rechter achterwiel. Door in de bocht het vermogen van beide wielen te variëren kan de kart sneller door bochten dan gewone karts. De kart beschikt over geavanceerde elektronica om alle systemen aan te sturen, en de veiligheid te garanderen. Tevens is er gebruikgemaakt van hoogwaardige, lichtgewicht materialen zoals koolstofvezelversterkte harsen en Dyneema® polyetheen vezel van DSM om een lichte en sterke veilige kart te bouwen.

Formula Zero team Delft

Greenchoice Forze, het Formula Zero team Delft bestaat uit ongeveer 25 studenten van diverse studierichtingen van de Technische Universiteit Delft, en is vernoemd naar hoofdsponsor en groene-energieleverancier Greenchoice. Het studenten team heeft een kart ontwikkeld die met gebruik van brandstofceltechniek op waterstof rijdt. Door duurzaam te racen wil het team duurzame technologie ontwikkelen en op een aantrekkelijke manier presenteren. Momenteel is het team aanvoerder van de Formula Zero klasse. In de toekomst zal het team nog uitkomen in races in Engeland en Spanje, welke deel uitmaken van het 2008 Formula Zero championship. Naast racen is het team actief met het geven van presentaties en demo's zoals tijdens afgelopen autoloze zondag in Amsterdam.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden