HEERLEN, 17 september 2008 16:56

Nederlandse elektrische bestelauto

DuraCar, een nieuwe automobielfabrikant uit Heerlen, presenteert tijdens de Parijse autobeurs een prototype van een volledig elektrisch aangedreven kunststof bestelwagen.

De bestelwagen met de naam QUICC! (merknaam) DiVa (Distribution Van; typeaanduiding) is volgens DuraCar groen, economisch en speciaal ontwikkeld met het oog op stadsverkeer. In het voorjaar van 2009 start DuraCar met de productie van een kleinschalige startserie. Met die wagens worden samen met enkele geselecteerde klanten zoveel mogelijk testkilometers gemaakt. De massaproductie moet eind 2010 beginnen.

Baanbrekende technologieën 

De volledig elektrisch aangedreven QUICC! DiVa bevat een aantal "baanbrekende" technologieën. Zo krijgt hij een lithium-ion ijzerfosfaataccupakket of een bipolair lichtgewicht loodaccupakket. Hiermee bereikt de auto een topsnelheid van 120 kilometer per uur en een actieradius van 150 kilometer. Dit bereik moet genoeg zijn, denkt de fabrikant, aangezien een gemiddelde bestelwagen voor stadsverkeer dagelijks zo'n vijftig kilometer aflegt.

De verschillen met conventionele verbrandingsmotoren zijn volgens DuraCar het gemiddelde energieverbruik (1 tot 2 euro per honderd kilometer, mede afhankelijk van de energieprijs), de afwezigheid van CO2- of fijnstofuitstoot en de (vrijwel) geluidloosheid.

DuraCar ontwikkelt moderne en duurzame automotive concepten. Het bedrijf stelt dat na de introductie van de QUICC! DiVa diverse typen zullen volgen onder de merknaam QUICC!.

bron: Automobiel Management

Foto's:

Quicc Diva

© Aandrijvenenbesturen.nl