EINDHOVEN, 13 augustus 2008 13:00

Pinkpop 2010: ruim baan voor de robots?

Even een blik in de toekomst: het is de topact van Pinkpop 2010. Maar in plaats van de gebruikelijke zwetende rockers, staat er een band van robots. Fantasie? Niet meer dankzij het werk van TeamDARE.

High Tech Campus wetenschappers Frank van Heesch en Harm Belt, en NXP medewerker Dimitri van Heesch plus teamleden van DAF, Océ, The Mathworks, ProDrive en Drive Train Innovations: acht robotontwikkelaars creëerden Guitar Master, een robot die met 84 vingers een echte gitaarvirtuoos kan worden genoemd.

Sinds eind 2007 hebben de mensen van TeamDARE al hun vrije tijd gestoken in het ontwikkelen van de guitaarrobot. "We zijn allemaal oude vrienden van de TU Eindhoven en we zijn allemaal geïnteresseerd in robots", zegt Frank. "Maar om onze hobby een beetje focus te geven pakken we af en toe graag een uitdaging op en doen we mee aan een wedstrijd". Bij de Guitar Master ging het om een competitie waar de opdracht was om een robot een traditionlee muziekinstrument te laten spelen. "We eindigden op de tweede plaats, net na een Australische klarinetspelende robot."

Nieuwe betekenis voor 'luchtgitaar' 

Hoe werkt hij? "Hoewel de Guitar Master geen blaasinstrument is, komt er toch een hoop lucht aan te pas. Een grote luchttank voedt de 78 vingers van de linkerhand van Guitar Master. Als een vinger lucht krijgt toegevoerd via een klein ventiel, drukt hij op een snaar. De zes vingers van de rechterhand horen elk bij een enkele snaar. een computer, met speciaal ontwikkelde software die bladmuziek kan omzetten in instructies voor het systeem, zorgt voor het aanslaan van de gitaar.

Omdat hij zoveel vingers heeft, kan Guitar Master dingen die voor een menselijke muzikant onmogelijk zijn. Zo kan hij een groep accoorden en een melodielijn tegelijkertijd spelen.

Naar een concert?

Voor de ontwikkelaars is dit nog maar de eerste stap. "Uiteindelijk willen we een complete robotband bouwen en dan kunnen we misschien ook echt het podium op." Guitar Masters heeft zijn eerste stappen naar het podium al gezet, door op te treden voor intimi. "Op een verjaardagsfeest heeft hij de hele avond gespeeld", zegt Frank. Je weet maar nooit: misschien heeft de robot rock-ster binnenkort ook zijn eigen groupies.

klik hier voor een demonstratie van de Guitar Master (YouTube)

bron: High Tech Campus

Foto's:

Guitar Master

© Aandrijvenenbesturen.nl