Wetenschappers in Singapore hebben een piepklein stofje ontworpen dat infecties door bacteriën, schimmels en gisten tegengaat. Het zogenaamde nanodeeltje lijkt veilig voor mensen en is daarmee een van de meest veelbelovende antibiotica op dit moment.
Enge ziektes kunnen overal opduiken. Natuurlijk is de Mexicaanse griep een zo’n ziekte, maar die is relatief goed te bestrijden vergeleken bij infecties door bacteriën. Een van de ernstigste bacteriële infecties is hersenvliesontsteking. Ieder jaar velt dit zo’n 1400 Nederlanders. Het enge is dat de ziekte binnen een dag al de dood kan betekenen. En goede medicatie is er nauwelijks: de boosdoener, de bacteriesoort Staphylococcus aureus of MRSA-bacterie, is multiresistent. Dat wil zeggen dat hij zich nauwelijks iets aantrekt van een breed arsenaal aan medicatie.
De zoektocht naar nieuwe medicatie tegen bacteriën die resistentie omzeilt, de bacteriën effectief omlegt én veilig is voor patiënten, is al jaren onderweg. De laatste tijd zijn er wel een paar doorbraken geweest, maar de meeste bacteriedodende middelen zijn ook niet zo gezond voor mensen. Een nieuw middel uit Singapore blijkt relatief onschadelijk te zijn voor mensen, en scoort ook op bacteriedodende werking behoorlijk goed. Het werkt zelfs tegen schimmel- en gistinfecties. Bijzonder is dat het ook effectief hersenvliesontsteking bestrijdt; iets dat in de praktijk totnogtoe lastig bleek. Het nieuwe middel is gemaakt onder leiding van Yi-Yan Yang. Zijn onderzoeksteam ontwierp met hulp van nanotechnologie een molecuul dat zich door bacteriewanden heen vreet, waardoor ze leeglopen. De onderzoekers gaven het molecuul – ook wel nanodeeltje – een speciale buitenlaag, waarmee het deeltje zich in het lichaam snel en veilig beweegt naar moeilijk bereikbare plekken.