Laatste nieuws:

30 juli 2012 11:37

Schneider Electric vervangt milieuschadelijk SF6-gas (video)

Een zestal NGO's (Non Govermental Organizations), waaronder WWF en Greenpeace, vraagt in aanloop naar een review van de Europese F-gas wetgeving om een verbod op het gebruik van SF6-gassen in middenspanning schakelapparatuur. SF6-gas is een broeikasgas dat veel schadelijker is voor het milieu dan CO2.

'
1/1
Meer over
Bedrijven
SF6 (sulfur hexafluoride) is een broeikasgas dat per molecuul meer dan 22 000 keer zo sterk is als CO2. Ook duurt het maar liefst 3000 jaar voordat het is afgebroken in de atmosfeer. SF6 wordt ter isolatie gebruikt in midden- en hoogspanningsinstallaties en schakelapparatuur. Ook voorkomt het gas zogenoemde elektrische vlambogen.
  
Onderzoek van Instituut CE Delft uit mei jl., onder de titel Abatement cost of SF6 emissions from medium voltage switchgear, toont aan dat het goedkoper is om alternatieve, milieuvriendelijkere varianten van SF6 in middenspanning schakelapparatuur te gebruiken.  
 

Review EU wetgeving

Naar aanleiding van het onderzoek van CE Delft vragen de NGO's om een verbod op SF6. De wens bestaat om in de komende wetsherziening van de EU op te nemen dat waar er - commercieel concurrerende - SF6-vrije alternatieven zijn, het gebruik van SF6-houdende schakelingen verboden wordt. De aankomende review van de Europese F-gas wetgeving (No 842/2006) vindt plaats in de herfst van 2012. De NGO's die de oproep doen, zijn Natuur en Milieu, WWF, Greenpeace, Can-Europe, European Environmental Bureau (EEB) en de European Intermodal Association (EIA).  
 

Premset

Schneider Electric roept het bedrijfsleven op om regulerende wetgeving niet af te wachten als het gaat om milieuschadelijke middelen. Zij dringen het SF6-gas terug in producten waarbij dat mogelijk is of ontwikkelen producten die helemaal vrij zijn van het schadelijke gas. Zo introduceerde het concern de Premset- middenspanningsinstallatie, waarbij het SF6-gas is vervangen door innovatieve vacuüm- en luchttechnologieën. De Premset-schakelinstallatie maakt gebruik van het Shielded Solid Isolatie Systeem (2SIS), een geaarde en afgeschermde kunststof isolatie. Deze beschermt alle onder spanning staande delen om zo een veilig gebruik en lange levensduur te garanderen.
 
Door de sluitende isolatie is Premset bovendien geschikt om te worden toegepast onder diverse en extreme omstandigheden. "Scheider Electric werkt voortdurend aan producten die een verminderde impact hebben op het milieu. De introductie van het SF6-vrije Premset, dat maar liefst zes jaar onderzoek vergde, is hierin een belangrijke stap. Wij zijn blij met de uitkomsten van het onderzoek, waaruit blijkt dat SF6-vrije producten een goedkoper en duurzamer alternatief bieden", zegt Marcel Spijkers, algemeen directeur van Schneider Electric.  
 
Meer informatie over Premset is hier te vinden.
 
 
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb