AZL Aachen GmbH organiseert op 12 september de kick-off van het partnerproject ‘Rotor Sleeves for Electric Motors: Potentials for Composite Materials and Technologies’. Wie wil participeren en zo inzicht wil krijgen in uitkomsten van het negen maanden durende project kan nog tot de kick-off instappen.
Het project richt zich op de groeiende vraag naar efficiëntere, krachtigere en compactere elektromotoren in mobiliteits- en industriële toepassingen. In vergelijking met metalen rotorhulzen hebben hulzen van vezelversterkte kunststof een hoge stijfheid, lage dichtheid, bijna-nul thermische uitzetting en gunstige elektromagnetische eigenschappen.
Technisch volwassen
De technologie voor vezelversterkte composiet hulzen is technisch volwassen maar de toepassing beperkt zich nog tot nichetoepassingen in hoogvermogen applicaties. Door de toenemende belangstelling voor efficiënte elektrische aandrijvingen groeit de vraag naar rotorhulzen en nemen de bijbehorende productievolumes aanzienlijk toe. Verwacht wordt dat vezelversterkte composiet hulzen steeds meer ingang zullen vinden in massatoepassingen voor elektrische voertuigen, elektrisch gereedschap, gereedschapsmachines, elektrische vliegtuigen en andere industriële toepassingen.
Impuls geven
"Met de toenemende vraag naar efficiënte elektromotoren is het belang van de massaproductie van rotorhulzen die zeer hoge prestaties leveren toegenomen. Het AZL joint-partnerproject is een veelbelovende kans om een impuls te geven aan de verdere ontwikkeling van onze materiaal- en marktexpertise. Met de AZL-aanpak om spelers in de toeleveringsketen samen te brengen in een gezamenlijk partnerproject, kijken we ernaar uit om ons netwerk uit te breiden en nieuwe oplossingen te ontdekken," zegt Dietmar Hoffstedde, expert in composiet towpregs & prepregs bij Kümpers GmbH – een van de deelnemers aan het partnerproject.
Hele waardeketen
Doel van AZL is experts uit de hele waardeketen samen te brengen om huidige en toekomstige toepassingen te analyseren en te kijken naar de impact op ontwerp, materiaalkeuze en productieconcepten. Tijdens het project krijgen de deelnemers een uitgebreid inzicht krijgen in de hulstechnologie en de toepassing in elektromotoren. Het projectteam zal een uitgebreide screening uitvoeren van huidige en toekomstige toepassingen, verschillende materialen en processen voor de productie van de hulzen onderzoeken en ontwerpopties analyseren.
De kennis en expertise van ontwikkelaars en fabrikanten van elektromotoren wil AZL combineren met de productie- en materiaalexpertise uit hun netwerk. Ook al het project de kosten en ‘carbon’ footprint’ van alternatieve ontwerpen en productieconcepten evalueren.
Deelnemen?
Door deel te nemen krijgen bedrijven direct toegang tot alle projectresultaten, profiteren ze van gezamenlijke technologieontwikkeling via kostendeling en kunnen ze beoordelen hoe ze zich positioneren in dit groeiende gebied. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Philipp Fröhlig (philipp.froehlig@azl-aachen-gmbh.de / +49 241 475 735 14