Japans bedrijf wil ‘zonnering’ op de maan (video)

Het Japanse Shimizu Corporation wil op een radicale wijze zonne-energie gaan gebruiken. Het bedrijf stelt voor om een ring van zonnecellen op de evenaar van de maan te bouwen. De zo opgewekte elektriciteit kan met lasers en microgolven draadloos naar de aarde gestuurd worden.

Eén van de problemen met het vergaren van zonne-energie op aarde is het feit dat de zon niet altijd schijnt. Wolken en andere atmosferische fenomenen zorgen ervoor dat de energie van de zon het aardoppervlak niet op volle kracht bereikt.

Geen wolkje aan de lucht

Op de maan is geen atmosfeer. Wat onze satelliet ideaal zou maken voor de bouw van een zonnekrachtcentrale.

Het plan van de Japanners is om op de bijna 18.000 kilometer lange maan-evenaar een ring van zonnecellen te bouwen. De elektriciteit die hiermee opgewekt wordt, wordt verzameld aan de zijde van de maan die altijd naar de aarde gericht staat.

Aan deze zijde staan microgolfantennes en laser-zenders opgesteld, die zorgen voor de overdracht van energie naar ontvangers die op aarde gebouwd worden. Zo kan onze planeet profiteren van de energie die op de maan wordt opgewekt.

Drie Chinese Muren

Het bouwen van een ring van zonnecellen op de maan-evenaar is geen kleine onderneming. Ter vergelijking: de Chinese Muur is ruim 6.000 kilometer en die staat gewoon op aarde. Het bouwen van een zonnering van 18.000 kilometer zou op aarde dus al een mega-project zijn, laat staan op de maan.

Bouw

Volgens de Shimizu Corporation zou de bouw te rechtvaardigen zijn doordat een groot deel van het energieprobleem van de aarde in één klap opgelost zou kunnen zijn met deze centrale.

De bouw zou volgens het plan in meerdere fases plaatsvinden en meerdere generaties duren. De eerste fase is om een infrastructuur op te zetten die bouwmaterialen in de ruimte kan brengen. Onderdeel hiervan is het maken van een luchthaven in een baan om de aarde, waar robots ruimteschepen kunnen bouwen.

Deze ruimteschepen kunnen dan materiaal van de aarde naar het maanoppervlak brengen. Op het oppervlak zal een team van robots en astronauten samenwerken om de energiecentrales en zonnepanelen te bouwen. Doel is om zoveel mogelijk gebruik te maken van materialen die op de maanbodem al aanwezig zijn.

Een mooie droom

Het voorstel van Shimizu lijkt een mooie droom. Naast de enorme kosten en tijd die gemoeid gaan zijn met zo’n project, lijkt het bedrijf namelijk ook de onderhoudswerkzaamheden van een zonnecentrale op de maan te onderschatten. Zo wordt de maan regelmatig bestookt door asteroïden en meteorieten. Deze zouden grote schade aan de zonnepanelen kunnen toebrengen.