
Rusland en China zijn de komende jaren de aantrekkelijkste afzetmarkten voor de Nederlandse industrie. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van bankverzekeraar ING.
Volgens de onderzoekers is Rusland, op de voet gevolgd door China, de beste markt om consumptiegoederen naar te exporteren. China wordt vooral gezien als goede markt voor investerings- en intermediaire goederen, ofwel machines en halffabrikaten.
In de meeste opkomende economieën is de particuliere consumptie de afgelopen jaren flink toegenomen. ING verwacht dat dit de komende jaren doorzet, maar wijst erop dat de jaarlijkse consumptiegroei stabieler en lager wordt naarmate een economie van een land volwassener wordt. De verschillen tussen Rusland en China zijn klein, maar het gat met nummer drie Turkije wordt groter. ING verwacht overigens dat Brazilië danwel Oekraïne de plaats van Turkije in de nabije toekomst zal overnemen.
Verschuiving bij investeringsgoederen
De groeikansen voor de afzet van investeringsgoederen liggen duidelijk buiten de inmiddels ontwikkelde landen. ING ziet een verschuiving van Zuid-Amerikaanse landen, die de afgelopen vijf jaar flink groeiden, naar Aziatische landen.
Puur gemeten naar de omvang van het bruto binnenlands product zijn de Verenigde Staten met 10 biljoen euro de grootste afzetmarkt, gevolgd door landen uit de eurozone, Japan en China. Nederland staat zestiende op de ranglijst, met een totale economie van 600 miljard euro. ING denkt dat deze hiërarchie in 2050 flink is opgeschud. Dan zal de volgorde China, VS, India, eurozone zijn. India staat nu nog op de zevende plek.