Glijlager-toepassingen winnen Manus-award

Op de Hannover Messe werd voor de zevende maal de Manus-award uitgereikt. Ontwikkelaars uit de hele wereld lieten daarbij zien welk creatief potentieel polymeer-glijlagers hebben. De gouden Manus ging naar Jan-Philippe Kobler van de Leibniz Universiteit, waar een systeem werd ontwikkeld dat gebruikt kan worden in de oorchirurgie.

Een speciale prijs werd toegekend aan de firma ATS ELGI uit India, die in haar autowasinstallatie smeervrije kunststof glijlagers van Igus gebruikt.

Door de jury werd gezocht naar interessante toepassingen met gebruik van kunststof glijlagers, die zich onderscheiden door zowel technische en wetenschappelijke efficiëntie als door creativiteit en lef van de ontwikkelaar. De inzendingen uit 34 landen toonden aan het einde het gehele spectrum aan toepassingsmogelijkheden van kunststof glijlagers, van prototypes tot productietoepassingen.

De verscheidenheid van de inzendingen was groot, van 3D-printers en fitnessapparaten tot pipetteerautomaten. Een moeilijke opgave voor de 5-koppige jury, bestaande uit vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, research en vakmedia. Maar uiteindelijk stonden de winnaars van de gouden, zilveren en bronzen Manus vast. Ook werd er een speciale prijs uitgereikt. De speciale manus award ging naar India, het partnerland van de Hannover Messe dit jaar.

Goud voor de oorchirurgie

Goud werd uitgereikt aan het medische assistent systeem die door middel van een niet-invasieve behandeling cochleaire implantatie toepast voor de behandeling van doofheid en ernstig gehoorverlies. Met behulp van dit apparaat wordt een zijkanaal geboord vanaf het schedeloppervlak naar de basale winding van het slakkenhuis, dat tot 35 mm onder het schedeldak kan liggen. Hier wordt de hoogste precisie vereist. Daarnaast moet het systeem voldoen aan de medisch-hygiënische eisen van de medische technologie. De Iglidur X glijlagers, evenals de Drylin N-rails, worden gebruikt om deze taak zonder enige problemen te volbrengen.

Zilver gaat naar Oostenrijk

De tweede plaats was voor de firma Mai International uit Oostenrijk voor hun machine, die het verwijderen van estrich enorm vergemakkelijkt. Voor aanpassing aan verschillende kamerbreedtes kan de machine van 2,5 tot vier meter verlengd worden, in stappen van 0,5 meter. Bij een maximale werkbreedte van vier meter is een oppervlaktebewerking tot 100 m²/h mogelijk. Traditionele lagers zouden bij dit werk op den duur blokkeren door stof en vuil. Drooglopende kunststoflagers schuiven het vuil slechts voor zich uit en slibben daardoor niet dicht.

Grote 3D-printer wint brons

Hoewel veel gebruikers zich hadden aangemeld met hun 3D-printers voor de manus 2015, stak het systeem van de firma Aerosud ITC uit Zuid-Afrika er bovenuit: Deze op laser-gebaseerde 3D-printer print metalen delen van titanium, aluminium, staal en zelfs goud. De geleiderails van het systeem moeten ook hier onder extreme omstandigheden, van bijv. max.150°C en met de fijnste stofdeeltjes in de lucht, storingsvrij functioneren, wat de Drylin lineaire lagers van Igus probleemloos lukt.

Speciale Manus voor partnerland India

In deze autowasinstallatie kiest de fabrikant ATS ELGI uit India bij het reinigen van de carosseriebodem voor sterke iglidur glijlagers. De reden daarvoor is dat de kunststof glijlagers niet roesten en daardoor de stilstand tijden van het wassysteem teruggedrongen hebben. Meer dan 70 inzendingen voor de Manus 2015 kwamen uit India, een absoluut record. Ook daarom werd onder de inzenders uit India deze speciale onderscheiding toegekend.