In september 2017 is Avans Hogeschool, in samenwerking met Yaskawa, CSi Industries, Cadmes en Bosch Rexroth gestart met de nieuwe tweejarige hbo-deeltijdopleiding Associate degree (Ad) Mechatronica. De eerste studenten hebben op 2 oktober 2020 het Ad Mechatronica diploma in ontvangst genomen.
De deeltijdopleiding ligt qua niveau tussen mbo-niveau 4 en hbo-bachelor (vierjarige hbo-opleiding). In twee jaar tijd kunnen mbo-leerlingen zich verder scholen en ontwikkelen in het mechatronisch vakgebied. Zij volgen de opleiding bij Avans Hogeschool en gebruiken daar waar nodig de locaties en faciliteiten van de bedrijven.
Inmiddels heeft de eerste lichting studenten het diploma voor de opleiding op 2 oktober 2020 in ontvangst genomen. Veel van de studenten kiezen er voor om daarna door te stromen naar de eveneens tweejarige Bachelor deeltijdopleiding Mechatronica.
Naast de studenten zijn ook de bedrijven nog even enthousiast – of zelfs enthousiaster – wat betreft de samenwerking met Avans Hogeschool, om invulling te geven aan deze hbo-deeltijdopleiding. "Gelukkig zien deze bedrijven het belang in van samenwerken met het onderwijs", vertelt Lieske Jorritsma, opleidingscoördinator van de deeltijdopleiding Ad Mechatronica van Avans Hogeschool. "Scholing die meer aansluit op de praktijk vergroot de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt. Bedrijven komen bovendien gemakkelijker aan geschikte arbeidskrachten. Hierdoor kunnen ze groeien en dat biedt onze regio economische kansen."
Co-creatie
Lieske vervolgt: "Het is voor het bedrijfsleven belangrijk dat er voldoende technische studenten afstuderen en dat de opleiding aansluit bij de beroepspraktijk. Door de goede samenwerking met bedrijven krijgen studenten actueel en uitdagend onderwijs en kunnen bedrijven hen kennis laten maken met de nieuwste technologieën. Uiteindelijk kan niemand daarbeter bij helpen dan het bedrijfsleven zelf". Ook de betrokken bedrijven zien dit in, en delen dan ook graag elk de eigen expertise met de studenten.
Het opleiden van goede technische vakmensen kan alleen maar in samenwerking met werkgevers: zij weten welke kennis en vaardigheden het personeel nodig heeft om te slagen in het vak. Bij het realiseren en in stand houden van een goede infrastructuur is dus actieve betrokkenheid en medeverantwoordelijkheid van het bedrijfsleven essentieel. Initiatieven zoals deze zijn daarmee voor zowel onderwijs als bedrijfsleven onmisbaar.