Drone-technologie project Spectors officieel van start

In het Duitse Kleve is eerder deze maand het project Spectors officieel van start gegaan. In dit project werken 20 Nederlandse en Duitse bedrijven samen aan het ontwikkelen en testen van 11 nieuwe producten. Sensortechnologieën voor drones staan centraal. Bedrijven gebruiken al bestaande technologieën voor nieuwe toepassingen en verkennen nieuwe markten.

Spectors is een afkorting van Sensor Products for Enterprises Creating Technological Opportunities in Remote Sensing. In Spectors werken bedrijven in het Nederlands-Duitse grensgebied samen aan de ontwikkeling van toepassingen als laser en radarpositioneringsystemen voor in- en outdoor navigatie, 3D-scanners voor landmeting en radars voor verkeersmonitoring op luchthavens en verkeersovergangen. Ook werken partijen aan de ontwikkeling van systemen die drones in staat stellen om fysieke interacties aan te gaan met de omgeving, zoals verplaatsen van objecten. Verder bouwen ondernemers aan big data systemen voor het slim gebruiken van de grote hoeveelheden informatie die uit de sensoren afkomstig zijn.

Samenwerken

De deelnemende bedrijven werken nauw samen met 10 Nederlandse en Duitse kennispartners, waaronder de universiteiten van Wageningen en Twente en de Hochschule Rhein-Waal.

Oost NV is mede-ontwikkelaar van Spectors. Oost NV zorgt voor de coördinatie van de business development activiteiten van de bedrijven, zodat businesscase-gedreven ontwikkelingen plaatsvinden. Dit betekent dat Oost NV partijen helpt om marktgericht te werken, zodat nieuw ontwikkelde producten ook daadwerkelijk op de markt komen. Daardoor kunnen bedrijven groeien en ontstaat werkgelegenheid. Doel van Spectors is om in 4 jaar 40 nieuwe banen te creëren en 840 arbeidsplaatsen te behouden.

Financiering

Bedrijven en overheden investeren samen € 10 miljoen. Het project is onderdeel van het Europese subsidieprogramma Interreg 5a. De bedrijven financieren de werkzaamheden grotendeels zelf en krijgen financiële ondersteuning van de EU, het Nederlandse ministerie van Economische Zaken, de provincies Gelderland en Overijssel en de Duitse overheid. Leadpartner van dit project is het Duitse bedrijf Isis-IC.

Neem een kijkje op de website van Oostnv voor een volledig beeld, een samenvatting van het project en de projectdoelen.