, 19 maart 2009 16:32

Learnshops op de Mocon-beursvloer

Tijdens de Mocon verzorgt een aantal specialisten oonder de vlag van ‘learnShops' een interessant lezingenprogramma. Het programma ziet er als volgt uit (wijzigingen zijn nog mogelijk).

Keuringen en certificeringen van machines en besturingen volgens NFPA79-2007 - richtlijnen voor exportoriënterende machinebouwers naar Noord-Amerika.
Thomas Kloft en Paul Helsen (Intertek Deutschland GmbH en Lapp Benelux B.V.)
In deze Engelstalige presentatie wordt Intertek als wereldwijd opererend keuringsbedrijf voorgesteld. Intertek geeft exportoriënterende bedrijven gericht op de USA markt technisch advies en aanwijzingen op het gebied van productaansprakelijkheid en overheidsinstanties zoals (OSHA, AJH). Het zwaartepunt in deze presentatie zijn de eisen voor de machinebouwers volgens de nieuwe NFPA79 "Electrical Standard for Industrial Machinery" en UL508A "Industrial Control Panels" editie. Kortom, certificering van machines, producten en de richtlijnen vanaf componenten tot en met machineafname.  

Internet Connectivity voor Machinebouwers & Infrastructuur/M2M
Cliff van Gellekom (Raster Products B.V.)
Praat op een veilige manier met uw remote machines en sites over internet. Bespaar op verplaatsingskosten en sta uw clientèle terzijde waar u ook bent, het enige wat u nodig heeft is een veilige internet verbinding via telefoon, ADSL of GPRS/EDGE. Wilt u weten hoe dit eenvoudig, snel en betrouwbaar opgezet dient te worden kom dan naar de learnShop en maak kennis met de technologie van eWON en Talk2M.

Van marktstrategie naar productieconcept
dr.ir. Jeroen Vos, Asintik en Iig. Ruud Bais (IPA Total Productivity en Asintik)
Een lezing van Asintik en IPA Total Productivity over de onverharde weg van marktstrategieën tot gebalanceerde technische productie concepten. Er wordt ingegaan op de belangrijke invloeden van divisies zoals marketing & sales, productontwikkeling en supply chain management bij de keuzes in technische productieconcepten. Hoe vertaal en balanceer je de kritische prestatie indicatoren vanuit de verschillende divisies naar technische productie concepten?

Sigmatek C-DIAS Safety System
Sander van de Arend (SigmaControl)
Met C-DIAS Safety is het besturingssysteem van SIGMATEK uitgebreid met veiligheidsfuncties. De veiligheidscomponenten zijn volledig geïntegreerd in het SIGMATEK besturingssysteem en kunnen worden gecombineerd met de componenten uit de C-DIAS serie. Veiligheidsfuncties worden eveneens geïntegreerd in de DIAS drives. Deze consistentie levert een groot voordeel op: naast controle technologie, visualisatie en motion control, komt de safety technologie vanuit 1 bron. 

Besparingsmogelijkheden tijdens de levenscyclus
Armin Nagel (Baumüller Benelux B.V.)
In de industrie stijgt de navraag naar energie-efficiënte d.w.z. kostenbesparende installaties. Bij de aanschaffing van een installatie is niet alleen de inkoopprijs een beslissende factor maar ook spelen de bijkomende Life Cycle Cost (LCC) een belangrijke rol, in het bijzonder de energiekosten. Het gebruik van een energie-efficiënt aandrijfconcept reduceert de energiekosten duidelijk. Life Cycle Costs zijn de kosten waar de machinegebruiker tijdens de hele levenscyclus van zijn installatie te maken krijgt.

 Uit zicht van de klant bestaan de LCC uit de primaire inkoopkosten en de secundaire vervolgkosten zoals de bedrijfs- en verwijderingskosten. Belangrijke factoren zijn o.a. de kosten voor montage, inbedrijfstelling, onderhoud, instandhouding en de kosten voor energie. Dit betekent automatisch dat de inkoopprijs van een installatie maar een deel uit maakt van de gehele Life Cycle Cost.
De Baumüller Groep, voorstaander voor energiereductie, ziet hier een belangrijk aanknopingspunt. Als systeempartner in de automatiseringsbranche biedt Baumüller haar klanten oplossingen en producten die de hele levenscyclus van de installatie afdekken en daarmee een duidelijke reductie van de LCC kunnen betekenen.

Interactie van variabelen  bij Machine Vision
Harm Hanekamp (Data Vision)
Storingsvrij en kosten effectief ingrijpen op productie processen met behulp van camera beelden. Applicaties zijn er genoeg, denkt u maar even aan het meten en kalibreren het  analyseren van oppervlaktes en detecteren van fouten of het uitlezen van tekst en codes, of het positioneren en classificeren van producten.
Maar hoe maak ik deze Vision applicaties robuust? Welke meetmethode kies ik? Welke Variaties van  het product  zijn toegestaan? Vision project aanpak lijkt in veel opzichten op het spel Mikado als u een variabele beweegt dan bewegen ook de andere.
Deze lezing geeft inzicht in de techniek van Vision , maar help u vooral de juiste proces vragen te stellen. Het gestructureerd verkennen van de probleemstelling is de beste garantie voor een succesvolle Vision applicatie .

Sensorselectie: hoe de juiste sensor te selecteren
Rob Lems (Panasonic Electric Works Sales Western Europe B.V.)
Er is een grote diversiteit aan mogelijkheden voorhanden om contactloze detectievraagstukken op te lossen. Deze presentatie geeft enerzijds een overzicht van de benodigde basis know-how aangaande photo-electric sensoren en daarnaast een methodiek voor het oplossen van dit soort vraagstukken. Enkele werkende applicatie voorbeelden zorgen daarbij voor een duidelijke vertaling naar de praktijk.  

Energiebesparing met regelbare aandrijvingen
Auke Jellema (Leroy-Somer)
CO2 reductie is een van de grootste uitdagingen bij het beschermen van het milieu. De industrie is verantwoordelijk voor meer dan 70% van het elektriciteitgebruik. Toepassing van regelbare aandrijvingen en het optimaliseren van mechanische systemen zijn de belangrijkste onderwerpen om maximale besparingen te kunnen realiseren.

Leroy-Somer biedt met de " Dyneo® Permanet Magnet Solutions"  diverse mogelijkheden op het gebied van permanent magneet motoren.

Drive Based Safety en de nieuwe machinerichtlijn
Martijn Theunissen (Lenze Aandrijftechniek BV)
Met de komst van de nieuwe machinerichtlijn is veiligheid in de hedendaagse aandrijftechniek zeer actueel. Lenze geeft u een overzicht van de in haar producten geïntegreerde veiligheidscomponenten met voorbeelden uit de praktijk. Hierin zijn functies zoals "Safe Torque Off" en "Safe Limited Speed" op eenvoudige wijze gerealiseerd.

IO-Link
Dolf van den Eendenburg (PROFIBUS & PROFINET Nederland)
IO-Link is een nieuwe standaard die zorgt dat ‘gewone' sensoren/actuatoren digitaal gaan communiceren. Ze kunnen daardoor naarst de meetwaarde ook status- en diagnose-informatie beschikbaar stellen. Hierdoor zijn enorme kostenbesparingen tijdens het in bedrijfstellen, tijdens productie en onderhoud te realiseren.
IO-Link is de communicatievorm bedoeld voor de ‘laatste meter' in het veld, ofwel de verbinding tussen Remote I/O-station en sensor/actuator. IO-Link maakt het mogelijk om zonder extra bekabeling ook de laatste sensor toegankelijk te maken voor communicatie vanuit het besturings- en engineeringsniveau. De communicatie verloopt over de standaard sensor- of actuatorkabel. Ook de aansluittechniek is standaard.

Foto's:

Learnshops

© Aandrijvenenbesturen.nl