De batterij van de toekomst zijn wij zelf

Stelt u zich voor: een apparaat van stroom voorzien, alleen maar door het te gebruiken. Een laptop opladen tijdens het typen. Een mp3-speler opladen tijdens het lopen of joggen. Dat kan realiteit worden met behulp van piëzo-elektronica.

Onderzoekers van de Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) hebben een belangrijke stap gemaakt richting de realisatie van dit soort ‘zelfopladende’ apparaten. De Australiërs hebben de eigenschap van piëzo-elektrische dunne films om druk in elektriciteit om te zetten onderzocht.

Je eigen laptop opladen zonder stopcontact

Dr. Madhu Bhaskaran van RMIT: "De kracht van piëzo-elektronica kan geïntegreerd worden in sportschoenen om mobieltjes op te laden, laptops van stroom voorzien tijdens het typen en zelfs bloeddruk gebruiken als stroomvoorziening voor pacemakers."

Ze vervolgt: "Het concept van energie sprokkelen met piëzo-elektrische nanomaterialen is al eens aangetoond, maar de realisatie hiervan kan complex zijn en deze technieken zijn niet heel geschikt voor massaproductie. Onze studie richt zich op dunne films, omdat wij geloven dat dit de enige praktische toepassing is van piëzo-elektronica in bestaande elektronica", aldus Dr. Bhaskaran.

Precieze metingen

De studie bracht de energie in kaart die opgewekt kan worden op nanoschaal door deze dunne piëzo-elektrische films. Het is voor het eerst dat er precieze metingen zijn gedaan van opgewekte spanningen en elektrische stroomsterktes.
De volgende stap zal zijn om de opgewekte energie te versterken om vervolgens de piëzo-elektrische materialen te integreren in goedkope, compacte structuren.

De resultaten van het onderzoek staan in het blad Advanced Functional Materials van 21 juni 2011.