Laatste themanieuws:

8 oktober 2009 11:56

Energiebesparing

Energiebesparing is ‘hot’. Nou was dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw natuurlijk ook al zo. Wie herinnert zich niet de autoloze zondagen in 1973 en het geweldige nummer ‘Kiele Kiele Koeweit’ van de heren van Farce Majeur?
Anno 2009 staat energieopwekking en vooral energieverbruik wederom wereldwijd hoog op de agenda. Behalve ‘de auto’ wordt ‘de industrie’ vaak afgeschilderd als energieslurper. Natuurlijk, de industrie gebruikt inderdaad veel energie, maar is door de schaalgrootte dus ook in staat het energieverbruik fors terug te dringen.

Ook in de wereld van de aandrijftechniek is op dit punt nog een forse winst te boeken. En, energiebesparing hoeft niet eens altijd grote investeringen te kosten. Volgens schattingen zijn elektromotoren goed voor vijfenzestig procent van het industriële energieverbruik. Tachtig procent daarvan komt voor rekening van pompen, ventilatoren, aggregaten, compressoren en lopende banden. Het loont dus de moeite om daar eens goed naar te kijken.

Een andere aandrijftechnologie, een ander type aandrijving of een andere regeling kan al verrassende resultaten opleveren. Echter, energiebesparing is niet alleen een kwestie van hightech oplossingen, maar vooral een zaak van gezond boerenverstand. Eens een kritische blik werpen in het eigen bedrijf en de productieprocessen kan al leiden tot fl inke besparingen op de energierekening. Er zijn berekeningen dat bijvoorbeeld bij persluchtinstallaties de energiekosten het leeuwendeel uitmaken van de Total Cost of Ownership en niet zelden gaat dertig procent van de opgewekte energie verloren door lekkage die te voorkomen is.

Gelukkig zien steeds meer bedrijven in dat het nemen van energiebesparende maatregelen een maatschappelijke verantwoordelijkheid is. Lees Al Gore’s boek ‘An inconvenient Truth’ of kijk naar de film en het maatschappelijk besef dringt door. Of het allemaal zo gaat lopen als wordt voorspeld is natuurlijk de vraag, maar veel meteorologen zijn het erover eens dat poolkappen en gletsjers een stuk sneller smelten dan een paar jaar geleden was becijferd. Het is dus serieus, zo wordt ons door deskundigen voorgehouden. En terecht lijkt me zo.

Nu, terwijl ik dit stukje schrijf, bedenk ik dat de gemeente in mijn woonplaats Arnhem het idee heeft opgevat om het huisvuil niet meer te laten verbranden in het een paar kilometer verder gesitueerde plaatsje Duiven, maar in het ruim honderd kilometer verder gelegen Coevorden. Geld speelt toch altijd weer een doorslaggevende rol lijkt het, maar ik snap er opeens geen snars meer van!

 

Gerrit Das

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 

Van onze partners meer (3)...

DIS Sensors

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

Nieuwsbrief

De gratis ab nieuwsbrief verschijnt tweemaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.Knop nieuwsbrief

 

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief